Hlavní navigace

Že je EET mocenský nástroj? To je s prominutím holá blbost, říká Bernard

12. 11. 2015
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: Karel Choc, Internet Info, podle licence: Rights Managed
Už nyní jsme pod takovým drobnohledem státu, že tvrdit, že EET je mocenský nástroj, je s prominutím holá blbost, říká Stanislav Bernard.

Druhá část rozhovoru se Stanislavem Bernardem. První část: Europivo? To je uniformní bezpohlavní produkt, říká Stanislav Bernard.

Dlouhodobě působíte v zastupitelstvu Humpolce. V roce 2008 jste se zkoušel dostat do Senátu jako nestraník za ODS, nebyl jste ale nakonec zvolen. Nepřemýšlíte o tom, že byste znovu zkusil celostátní politiku?

Ne, neuvažuji o tom. Mně v té době skutečně dávalo smysl zkusit vrcholovou politiku. Byli jsme schopni postavit na nohy takovou ruinu, jakou byl bezesporu humpolecký pivovar, navíc pořízenou za likvidačních podmínek, protože jsme ho pořídili za 52 milionů korun při 9,5 milionu účetní hodnoty. Naivně jsem si proto říkal, proč podobně nedat dohromady hospodářství země, která patřila před válkou k deseti nejvyspělejším zemím světa.

Proč myslíte, že to bylo naivní?

Moje představa byla naivní v tom, že v soukromé firmě, ať je v sebezoufalejším stavu, a my jsme byli v zoufalém stavu, tak když jsem něco vymyslel a rozhodl, tak se to druhý nebo ještě ten samý den realizovalo. Když se dnes budete bavit s politiky, kteří přišli z byznysu, tak vám řeknou, že to, co by jim ve firmě trvalo týden, řeší na svém ministerstvu rok a půl a ještě to nemají dořešené.

Teď jste mi nahrál na další otázku. Na pomalé procesy si například často stěžuje ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO. A právě na stránkách ANO jste vy uveden jako podporovatel hnutí. Zároveň je tam váš citát z Práva: Pokud bych měl dnes uvažovat o tom, koho podpořím, tak jedině Babiše. Je to schopný člověk, vybudoval impérium. V protikorupčním fondu jsme se o něm mockrát bavili, ale nikdy o něm nezaznělo nic negativního, co se korupce týče. To považuji za velice důležitý aspekt. Stále platí, že patříte mezi podporovatele Andreje Babiše?

Nejprve vysvětlím ten citát, který je vytržený z kontextu. Vznikl před volbami následovně. Šel jsem po Staroměstském náměstí a zavolali mi na mobil, koho budu podporovat. Já říkám, že nikoho. Nikoho, tak koho budete volit? Tak jsem odpověděl, co jste citoval. A že se ten citát objevil na stránkách ANO, mi nikdo z hnutí neřekl a dali ho tam bez mého vědomí. Pana Babiše si nikterak neidealizuji, ale myslím si, protože jsem se s ním párkrát, na rozdíl od spousty lidí, setkal a bavil se s ním, že ho dokážu odhadnout. Nepůsobí na mě jako člověk, který šel do politiky kvůli tomu, aby množil majetek a zvyšoval svoji moc. Navíc jsem u této vlády nezaregistroval věci, které by mě iritovaly jako u vlád předchozích.

Popsal jsem vám, jak to vzniklo. Výrok, který jste citoval, jsem myslel v opačném vymezení, tedy pokud vůbec někoho, tak jeho. Nicméně za tu dobu, co vládnou, skoro bych řekl, co Babiš vládne, protože Sobotka na mě zatím působí jako páté kolo u vozu, tak mě zatím nenaštval nikdy ničím natolik, abych mu zavolal a řekl: Vy jste si mě tam napsali bez mého vědomí, dejte to pryč.

V žádném případě netvrdím, že budu s Babišem ve všem souhlasit a že mi jsou milá řepková pole a podpory z Evropské unie, protože jde o totální zvěrstvo. Nelíbí se mi ani ale třeba to, co tvrdil před časem Kalousek, že Babiš krade z veřejných fondů díky biopalivům 5 miliard korun. Podporu biopaliv totiž schvalovaly dřívější vlády a Babiš do toho nijak nezasáhl. Ano, kdyby byl fakt velký frajer, tak by řekl ok, schválil to, já nevím kdo, mám na to sice nárok, ale jsem ministr financí, tak já to nechci, nechte si to. To by pro mě byl velký frajer. (úsměv) Na druhé straně je jasné, že jeho firmy působí v konkurenčním prostředí, které má podobné podmínky, takže by to gesto mohlo být ekonomicky neúnosné…

Setkal jste se kvůli podpoře Babiše s nějakými negativními reakcemi?

Ano, třeba na Facebooku mi to dal kde kdo vyžrat. V každé diskuzi, když tam například dám příspěvek, že jsme vyhráli nejlepší ALE na světě belgického typu v Londýně na druhé největší světové soutěži piv, se objeví komentář typu: Tohle pivo nepiju, protože Bernard podporuje Babiše.

Už jsem usoudil, že nemá smysl na to reagovat. Navíc mám pocit, a to vidím i v souvislosti s Ukrajinou, že se vede informační válka. Zcela vážně uvažuju o tom, že zruším můj profil na Facebooku,i když už mám hodně let plný počet fanoušků. Zřizoval jsem si profil kvůli tomu, abych byl ve styku s přáteli, a také jako součást komunikační strategie firmy. Dost lidí jsem ale ze svých přátel vyškrtnul. Řeknu příklad.

Každý může mít na Havla názor, jaký chce. Aby mi ale někdo, kdo je o několik let mladší a tu dobu zažil z rychlíku, na profilu psal o Havlovi jako o kudrnatém kolaborantovi, se mi nelíbí. Takovéto lidi mažu z přátel. Podobných příkladů je samozřejmě mnohem víc.

V souvislosti s Andrejem Babišem se v poslední době také často hovoří o elektronické evidenci tržeb (EET). Jaký na ni máte názor?

Na jedné straně jsem maximálním příznivcem svobody. To je pro mě dokonce podmínka, abych mohl nějak fungovat. Na druhé straně mi přijde nefér neplatit daně a je jasné, že spousta subjektů je neplatí. EET vnímám jako nepříjemný krok, který v žádném případě není a nebude populární. Zaznívá argument, že tím vznikne Velký bratr. Já si ale myslím, že my už jsme nyní stejně pod takovým drobnohledem. A to, jak se mnoho politiků a novinářů snaží podsunout, že to je jeho mocenský nástroj, tak to je, s prominutím, holá blbost.

Argumentů proti EET ale existuje několik. Jedním z nich například je, že řada především vesnických hospod se jen tak tak drží na vodou, možná občas i za cenu krácení daní, a že EET pro ně bude likvidační. Otázkou je, zda stojí za těch pár tisíc na daních ročně navíc zlikvidovat hospody, které v mnoha vesnicích tvoří vlastně jediné místo pro setkávání lidí. Je to pro vás argument?

Je to pro mě pořádný argument. Jsem navíc v pozici, kdy je pro mě toto téma ještě mnohem citlivější, protože mi prodáváme hlavně hospodám. Na vesnicích často hospoda otvírá až večer, protože přes den by se vůbec nevyplatilo mít otevřeno. Dokonce se v řadě v nich střídají lidi, aby ji vůbec mohli provozovat. Jsem ale přesvědčen, že tyto hospody budou existovat i nadále, protože lidé potřebují mít místo, kde se můžou setkávat. Jsem navíc přesvědčen, že tyhle hospody nejsou závislé na švindlování a šmelení, protože v nich už z podstaty o žádný velký zisk nejde… Jsem si jistý, že přežijí.

Na druhé straně to má samozřejmě mnohem více rovin. Je to taky o tom, jaké má, nebo nemá majitel nápady. Znám například hospodu, která má pec, kterou nazvali majitelé Golem. V ní pečou kolena, krůty a kuřata. Ta hospoda je na polských hranicích ve vesnici, která má 500 obyvatel, přitom je prakticky trvale vyprodaná. Naznačuji tím, že život je mnohem pestřejší než jenom daně, pivo, šmelina nebo nešmelina.

Před několika týdny jsem byl na setkání podnikatelů roku, kde byla i panelová diskuze s Andrejem Babišem. Ukázalo se, že má trochu zkreslené představy o našem oboru. Babiš říkal, že pivovarnický byznys funguje skvěle a že se každý týden otevírá jeden nový pivovar. Jenže to jsou všechno minipivovary, které uvaří dohromady stejně piva jako my sami v Bernardu, a to nemáme ani dvě procenta trhu. Takže jsem musel upřesnit, že naprostá většina pivního trhu od krize buď stagnuje nebo klesá. Vláda navíc přichystala na další rok vlastně tři opatření, která se pivovarnického a restauračního byznysu dotknou. Jde o zákaz kouření, EET a omezení hazardu. Osobně mám asi největší problém se zákazem kouření. Vždycky jsem byl příznivcem toho, aby si hospodský zvolil sám, jakou chce mít hospodu.

Vrátil bych se ještě k EET. Dalším protiargumentem je, že si podnikatelé budou muset pořídit internet a nějaký přístroj, který bude vydávat účtenky. Právě na vesnicích ale může být obojí celkem problém. Ministerstvo však sveřepě tvrdí, že internet má dnes vlastně každý a že v tom žádný problém nevidí. Co si o tom myslíte vy?

Nemám na to úplně jasný názor. Myslím, že pravda je někde mezi. Ne každý internet používá, ale když bude potřeba, tak se to naučí.

Co kdyby hospody měly problém všechny legislativní novinky utáhnout, snažil byste se jim jako pivovar nějak pomoci?

Hospodám samozřejmě pomáháme průběžně různým způsobem. Například před několika týdny proběhl Den Bernarda, kdy v celé České republice bylo pivo za 10 korun. V době podzimu, kdy lidé chodí do hospod méně, jsme restauracím pomohli prostory zaplnit. Hospody to od nás měly v podstatě zadarmo, jelikož jim těch deset korun zůstalo. Takto jsme vlastně rozdali přes 3000 hektolitrů piva. Je to různé poradenství, například ohledně marketingu nebo reklamy, soutěže, servis výčepních zařízení a řada dalších věcí. Co se týče vaší otázky, pokud by ta situace nastala, tak ji vyhodnotíme, a pokud by to bylo užitečné a reálné, tak jim rádi pomůžeme.

Na závěr bych se ještě vrátil k jednomu osobnímu tématu, a to k vašim koníčkům, konkrétně k cestování. Existuje nějaká země nebo místo, kde jste ještě nebyl a kam byste se rád podíval?

Překvapivě ne. My třeba nyní v listopadu poletíme do Indie, a to už podruhé a tam se vyloženě těším, protože Indie vyzařuje zvláštní energii. Je to země obrovských protikladů. Když jsem tam byl poprvé, tak jsem měl pocit, že v Evropě zamrzl život. Všichni zde mají čím dál tím více naleštěnějších aut, krásnější domy, všechno je na foto buňky a v ovládání na mobilu už máte celý svět, ale schází něco za tím. V Indii ale energie teče. Ale že bych měl na světě nějaké místo, kam bych vyloženě toužil jet, tak to nemám. Ale určitě pokud tomu dá osud, tak se ještě někam podívám a to i doma, protože i tam ještě spoustu míst neznám.

dan_z_prijmu

A jakým způsobem cestujete? Vezmete batoh na záda a jdete?

Tentokrát ne, protože si do Indie kromě cestování a dalších věcí jedu spravit právě záda. Mám tam ajurvédského kamaráda Jamese, Ajurveda je vlastně tisíce let stará indická medicína, která je založena na jiných principech než naše západní lékařství. Jako vysoký člověk, který celý život sportoval, mě neustále bolí záda, mám opotřebované plotýnky a trápí mě různé výrůstky. James nicméně říkal, že záda spravit umí, tak vám pak řeknu (úsměv).

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).