Hlavní navigace

VZP zveřejnila seznam dlužníků, jsou mezi nimi podnikatelé i fotbalové kluby

20. 10. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.isifa.com
Všeobecná zdravotní pojišťovna má na svém webu ke stažení seznam svých dlužníků, kteří jí dluží více než 300 tisíc korun. Nejvyšší dluh přesahuje 31 milionů Kč.

Kdo dluží Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP) více než 300 tisíc korun, ten se objeví v seznamu dlužníků na webových stránkách pojišťovny. Mezi dlužníky jsou fyzické i právnické osoby. Objevují se mezi nimi také fotbalové kluby.

Ilusrační obrázek
Autor: www.isifa.com

Ilusrační obrázek

VZP ujišťuje, že zveřejněním dlužníků pojišťovna neporušuje zákon o ochraně osobních údajů, protože ty, jako je například rodné číslo fyzických osob, seznam neobsahuje. Nejedná se podle pojišťovny ani o porušení povinné mlčenlivosti.

§ 23 zákona o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění

(3) Povinnost zachovávat mlčenlivost se nevztahuje na údaje týkající se dluhu na pojistném, včetně výše dlužného penále, o nichž bylo rozhodnuto pravomocnými platebními výměry, nebo jedná-li se o pohledávku na pojistném a penále, kterou zdravotní pojišťovna uplatňuje ve veřejné dražbě nebo která byla zjištěna v insolvenčním řízení podle zvláštního právního předpisu39a).

Podle zákona o pojistném na veřejné zdravotní pojištění jsou sice zaměstnanci zdravotní pojišťovny povinni zachovávat mlčenlivost o skutečnostech, o kterých se při kontrole plateb pojistného nebo v souvislosti s ní dozvěděli, ale na některé údaje se povinnost zachovávat mlčenlivost nevztahuje, říká Oldřich Tichý, mluvčí VZP.

Podle něj se mlčenlivost nevztahuje právě na údaje týkající se dluhu na pojistném, včetně výše dlužného penále. V tom případě se jedná o tzv. zveřejnitelné dluhy, zdůraznil Tichý. Ten zároveň uvedl, že seznam dlužníků pojistného a penále je vytvářen na základě posouzení výše zveřejnitelného dluhu u jednotlivých plátců. Jestliže výše dlužných zveřejnitelných částek překročí 300 000 Kč, je plátce automaticky zařazen do seznamu dlužníků.

Daně x

Tito plátci nejsou v této souvislosti dalším způsobem kontaktováni. Možnost dalšího zařazení/vyřazení při měsíční aktualizaci seznamu je ovlivněna opět tím, jestli dlužná zveřejnitelná částka klesne pod výše zmíněnou hranici, upřesnil Oldřich Tichý.

Seznamy eviduje pojišťovna na svém webu celkem tři. První je s dluhy od 300 do 500 tisíc korun, druhý je od 500 tisíc do jednoho milionu korun a třetí obsahuje seznam poplatníků s dluhy za více než jeden milion korun. Vůbec největším dlužníkem vůči VZP byla k 1.10. 2015 společnost Turbo Invest, a.s. z Brna, která dluží pojišťovně více než 31 milionů korun. Zajímavostí také je, že mezi poplatníky s dluhy více než jeden milion korun je také 24 fyzických osob s titulem Ing. Mezi dlužníky jsou i dva fotbalové kluby. FK Baník Havířov dlužil k začátku letošního října necelých 900 tisíc kroun a FK Kadaň necelých 800 tisíc korun.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).