Hlavní navigace

Vyplatí se mít sídlo v Praze? Zeptali jsme se na výhody a nevýhody odborníků

25. 7. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: www.sxc.hu
Řada podnikatelů na počátku řeší, kde vlastně budou podnikat a kam umístí svoje sídlo. Čtěte názory odborníků na výhody a nevýhody hlavního města.

Už nějaký ten pátek platí, že firma nemusí mít sídlo tam, kde reálně podniká. Nejen proto řada firem umísťuje svá sídla nebo přímo podnikání do Prahy. Přečtěte si, jaké výhody a nevýhody má sídlo v hlavním městě a jaká jsou pro společností zákonná omezení.

Čtěte také: Praktický průvodce založení společnosti s ručením omezeným

Jaká jsou omezení pro sídlo společnosti

V roce 2014 nabyly účinnosti dvě zásadní normy, které ovlivňují podnikání. Jedná se o nový občanský zákoníkzákon o obchodních korporacích. Zatímco některé oblasti mají z gruntu nový právní rámec, jiných se zákony prakticky nedotkly. Mezi ty, které nedoznaly významnějších změn, patří i úprava sídla společnosti. Podle § 429 nového občanského zákoníku platí:

  1. Sídlo podnikatele se určí adresou zapsanou ve veřejném rejstříku. Nezapisuje-li se fyzická osoba jako podnikatel do veřejného rejstříku, je jeho sídlem místo, kde má hlavní obchodní závod, popřípadě kde má bydliště.
  2. Uvádí-li podnikatel jako své sídlo jiné místo než své sídlo skutečné, může se každý dovolat i jeho skutečného sídla. Proti tomu, kdo se dovolá sídla podnikatele zapsaného ve veřejném rejstříku, nemůže podnikatel namítat, že má skutečné sídlo v jiném místě.
Ilustrační obrázek.
Autor: www.sxc.hu

Ilustrační obrázek.

Problematiku sídel společností též řeší paragrafy 136 až 143 nového občanského zákoníku. Zůstává tak v platnosti, že podnikatel může umístit své sídlo jinam, než kde ve skutečnosti působí. Přesto ale musí i na “fiktivním” sídle zajistit styk s veřejností a státními úřady a přebírání písemností. Platí, že pokud někdo doručí písemnost firmě na adresu, kterou má zapsanou ve veřejném rejstříku, nemůže se pak tato firma dovolávat nedoručení z titulu toho, že fyzicky podniká jinde, upozornil Petr Čížek, manažer projektu ZaložFirmu.cz.

Sídlo firmy musí být také označeno. Podnikatel tak musí na viditelné místo na sídel umístit ceduli s obchodní firmou a identifikačním číslem předmětné společnosti. V neposlední řadě je obchodní korporace povinna mít po celou dobu užívání sídla (tedy nikoliv pouze při zápisu sídla do obchodního rejstříku) právní důvod pro užívání nemovitosti jako sídla své společnosti, doplnila serveru Podnikatel.cz Jana Babůrková, manažerka společnosti SMART Office & Companies.

skoleni_15_4

Výhody a nevýhody sídla v hlavním městě

Vzhledem k benevolentnosti právní úpravy ohledně umístění sídla řada podnikatelů skutečně dává své sídlo jinam, než kde fyzicky podnikají. Není překvapením, že řada firem míří hlavně do Prahy. Do hlavního města ale mnoho podnikatelů umísťuje sídlo i jednoduše proto, že v něm skutečně působí. Ani sídlo v Praze však nemá jen pozitiva.

Zeptali jsme se proto odborníků na výhody a nevýhody umístění sídla v hlavním městě. Kromě již zmíněného Petra Čížka a Jany Babůrkové odpovídaly ještě Petra ŠtěpánováBisnodeTaťána VrbováRSM TACOMA.

Výhody sídla v Praze

  • Prestižní adresa pro styk se zákazníky a obchodními partnery
  • Lepší infrastruktura pro zákazníky i dodavatele
  • Praha disponuje nejsilnější kupní silou zákazníků a také největším počtem obyvatel – zákazníků
  • Mezinárodní obchod – blízko letiště s přímými spoji do/z klíčových destinací exportu/importu
  • Omezení četnosti kontrol společností ze stran státních úřadů (například dle statistik je četnost kontrol finančních úřadů v některých obvodech Prahy až v řádu stovek let)
  • Anonymita – větší než na malém městě, tedy menší pravděpodobnost závisti ze strany sousedů atd.

Nevýhody sídla v Praze

  • Vyšší ceny nájmu a dalších spojených nákladů,
  • Relativně vyšší konkurence ve srovnání s ostatními lokalitami
  • Přetíženost jednotlivých úřadů (soudy, živnostenské úřady apod.)

 Nevýhody sídla v Praze při podnikání na jiném místě může být

  • U některých poskytovatelů virtuálních kanceláří jsou na jedné adrese stovky firem, což nemusí v obchodním styku působit důvěryhodně
  • U některých poskytovatelů jsou na jedné adrese stovky firem, což může přitáhnout pozornost státních úřadů, které mohou např. přenést příslušnost úřadu zpět do obce, kde firma fyzicky vykonává činnost
  • V případě kontroly jsou příslušné úřady dle sídla společnosti, tzn. společnost je povinna zajistit kontrolu (veškerou dokumentaci) v sídle společnosti

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).