Hlavní navigace

Vláda kývla Kalouskovi. Připravte se na omezení výdajových paušálů

23. 5. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Od roku 2013 dojde k omezení výdajových paušálů. OSVČ s paušály se navíc budou muset rozloučit s některými slevami a zvýhodněními. Vše dnes posvětila vláda.

Vláda dnes na svém jednání schválila zákon o změně daňových, pojistných a dalších zákonů v souvislosti se snižováním schodků veřejných rozpočtům, který připravilo ministerstvo financí. Změny se dotknou prakticky všech vrstev obyvatelstva. Zvýší se totiž například sazby DPH, pro nejbohatší bude zaveden tzv. solidární příspěvek či se živnostníkům omezí využívání výdajových paušálů. Čtěte více: Kalouskova opatření už mají podobu zákona. Podívejte se, co všechno vás čeká

Na výdajové paušály na konec došlo

Kolem výdajových paušálů OSVČ se vede debata již řadu let. Teprve nyní se ale vláda shodla na jejich omezení. Výše paušálů sice zůstane zachována, avšak u činností spadajících do paušálů 40 procent a 30 procent bude možnost odpočtu prostřednictvím paušálu limitována. Paušálem 40 % půjde odečíst jako výdaje maximálně 800 000 korun a paušálem 30 % výdaje v maximální výši 600 000 korun.

Ti, kdo paušály využívají, navíc nebudou moci uplatnit slevu na manželku a daňové zvýhodnění na dítě. Podle zákona se toto opatření týká těch, jejichž součet dílčích základů daně, ve kterých využili výdajový paušál, je vyšší než 50 % celkového základu daně. Kdo má tedy příjmy jen z podnikání (tedy 100 % základu daně), na slevu na manželku a daňové zvýhodnění na dítě může zapomenout. Ostatní slevy a odpočitatelné položky by měly zůstat. Čtěte také: Štěstí v neštěstí, omezení paušálů se výrazně promítne „jen“ na OSVČ s dětmi

V oblasti slev na dani se rovněž ztíží situace pracujícím důchodcům. Kdo totiž pobírá starobní důchod nebo invalidní důchod pro invaliditu třetího stupně, nebude moci uplatnit základní slevu na poplatníka. Všechny kroky týkající se paušálů a slev mají platit od roku 2013 do roku 2015. V tomto období má rovněž dojít ke zrušení stropů na zdravotní pojištění.

Nejbohatší občany pak čeká tzv. solidární zvýšení daně, které bude činit 7 procent z rozdílu mezi příjmy a stropy sociálního pojištění (48násobkem průměrné mzdy podle zákona upravujícího pojistné na sociální zabezpečení). Solidární zvýšení postihne také zálohy na daň. Ty mají stoupnout ještě před snížením o měsíční slevy na dani a o měsíční daňové zvýhodnění právě o 7 % z rozdílu mezi příjmy a stropy. Čtěte také: Jak se dotknou Kalouskova opatření zaměstnanců?

Vzrostou některé daně

Od roku 2013 se mají též zvýšit obě sazby DPH o jeden procentní bod, tedy na 15 a 21 procent. V důsledku toho se odsouvá plánované sjednocení DPH na rok 2016. Dále vzroste o jeden procentní bod sazba daně z převodu nemovitostí, která bude nově činit 4 %. Stoupnout má i spotřební daň z tabáku ke kouření. 

Kvůli zrušení zelené nafty dnes protestovali zemědělci

Změny se v neposlední řadě dotknou zemědělců, kterým se zruší tzv. “zelená nafta”. V současnosti totiž dostávají nazpět část zaplacené spotřební daně na naftu, kterou použili pro zemědělskou výrobu. Tato novinka se ale zemědělcům nezamlouvá a dnes proti ní dokonce i protestovali, kdy svými traktory a dalšími vozidly zpomalili dopravu na řadě míst v Česku. Celkově zemědělci vyjeli s 1600 až 2000 vozidly.

Brand24

Zákon nyní poputuje do poslanecké sněmovny. Pokud ho parlament schválí, měl by nabýt účinnosti na začátku příštího roku.

Foto: www.isifa.com

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).