Hlavní navigace

V létě očekávejte psaní od ČSSZ. Prozradí vám stav vašeho důchodového pojištění

1. 7. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

ČSSZ se chystá v létě informovat o stavu vašeho důchodového konta. Dopis s údaji přijde do schránek hlavně těm, kterým se blíží důchodový věk.

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) se chystá během prázdninových měsíců obeznámit celou řadu pojištěnců o jejich stavu důchodového pojištění. Dopisy by měly přijít mužům ročníku narození 1954 a ženám ročníku narození 1957. ČSSZ touto aktivitou vychází vstříc lidem, kterým se blíží důchodový věk, a je pro ně prospěšné, když se o své důchodové nároky začnou zajímat v předstihu. Tímto krokem mohou přispět k rychlejšímu vyřízení své budoucí žádosti o důchod, říká mluvčí České správy sociálního zabezpečení Jana Buraňová.

Čtěte také: Hlídejte si odpracované roky. Zajistíte si tak důchod

Ilustrační obrázek

ČSSZ rozesílá přehledy stavu důchodového pojištění.

Prostřednictvím zprávy od ČSSZ získají pojištěnci, kterým se blíží důchodový věk,
přehled o svých dobách důchodového pojištění, případně náhradních dobách pojištění, uložených v evidenci ČSSZ a za dobu od roku 1986 i přehled vyměřovacích základů a vyloučených dob. Na výpisu je uveden celkový součet evidované doby a také přehled a součet neevidovaných dob, pro které ČSSZ nemá v evidenci žádný doklad. V součtu evidovaných dob jsou zahrnuty i doby evidence na úřadu práce, které se pro účely nároku na dávku důchodového pojištění a její výši hodnotí v omezené míře, dodává Jana Buraňová.

V případě, že v zaslaném přehledu dob důchodového pojištění objeví pojištěnec nějaké nepřesnosti, měl by se obrátit na okresní správu sociálního zabezpečení příslušnou podle místa bydliště.

 

Potřebujete radu od odborníka? Využijte našich odborných poraden.

Poštou nebo do datové schránky

Automatická informativní psaní bez nutnosti žádání budou chodit vybraným pojištěncům v podobě běžné poštovní zásilky do poštovních schránek. Pokud je pojištěnec majitelem datové schránky, údaje o jeho stavu důchodového pojištění dorazí právě tam.

Brand24

Mějte přehled o svém důchodovém pojištění

Zjistit stav důchodové pojištění může každý hned dvěma způsoby. První možností je prostřednictvím ePortálu. Tato služba je však určena jen pro majitele datových stránek. Pro ty, co datovou schránku nemají, se nabízí možnost v podobě žádosti ČSSZ jednou za kalendářní rok o zaslání tzv. informativního osobního listu důchodového pojištění. ČSSZ jej zašle nejpozději do 90 dnů ode dne doručení žádosti.

Již dříve jsme psali: Zkontrolujte si své důchodové pojištění. Máme návod, jak na to

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).