Hlavní navigace

Táta hlídá děti, máma vydělává. Zkušenost, která stojí za to

11. 4. 2014
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: www.isifa.com
Tisíce českých mužů už mají zkušenost s rodičovskou dovolenou. Čtěte, jaké to je zůstat doma s dítětem a nechat manželku, aby se postarala o přísun peněz.

Máma v práci, táta doma s dítětem. Ještě před pár lety utopie, dnes realita. Rodičovská dovolená přestává být výsadou žen. Na takzvanou otcovskou dovolenou šel loni i britský princ William a stále více mužů ho následuje. Zákon umožňuje, aby se rodiče v péči o dítě mohli střídat. Mohou se tedy střídat i v čerpání mateřské a rodičovské dovolené, dokonce mohou tyto dovolené čerpat společně. Hmotné zabezpečení v mateřství a dávky čerpané při rodičovské dovolené jsou pak vypláceny pouze jednomu z nich. Přitom záleží pouze na jejich rozhodnutí, nikoli na rozhodnutí zaměstnavatele. Podrobnosti nabízí článek Když na mateřskou či rodičovskou dovolenou nastupuje otec

K volbě rodičovské vedou muže různé důvody. Někdy je to kvůli financím, když má partnerka lépe placenou práci. Jindy zase muži hledají životní změnu a pauza v profesní kariéře jim přijde vhod. Jiní otcové mají už před narozením potomka práci s volným režimem, nejčastěji pracují z domova, a přechod na rodičovskou a následně zpátky do práce je pro ně snazší. I když podíl tatínků mezi rodiči na rodičovské dovolené dlouhodobě stoupá, jsou stále spíše raritou. V roce 2013 čerpalo rodičovský příspěvek 5200 mužů, což je 1,8 procenta z celkového počtu příjemců, říká Michaela Marksová, ministryně práce a sociálních věcí.

Ilustrační obrázek.
Autor: www.isifa.com

Ilustrační obrázek.

Muži, kteří chtějí pečovat o své potomky, to ale nemají jednoduché. A to zvlášť v době, kdy se po rodičovské začínají rozhlížet po nové práci. 83 % zaměstnavatelů uvedlo, že podpora aktivního otcovství nepatří do personální strategie jejich společnosti. 77 % dotázaných dokonce jasně preferuje, aby se o dítě starala matka. To je alarmující, uvádí Linda Pospíšilová el Karibová, manažerka projektu Tátové vítáni. Umožnit mužům jít na rodičovskou je přitom pro firmu výhodné. Prorodinná politika zvyšuje loajalitu, spokojenost a angažovanost zaměstnanců. V neposlední řadě buduje společnosti dobrou image. To vše se odráží na celkovém zisku.

Na pomoc aktivním otcům vznikají projekty podporované Evropským sociálním fondem prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost. Jde třeba o projekty Tátové vítáni a Táta na plný úvazek, které mají za cíl vyjednat u zaměstnavatelů příhodnější podmínky a poskytnout mužům cenné rady při péči o dítě. Informace pro ty, kteří se z rodičovské dovolené vrací do profesního života, jsou také na stránkách Evropského sociálního fondu.

Mateřská není pro muže

Mateřská dovolená přísluší pouze ženě – souvisí s porodem a péčí o narozené dítě a trvá 28 týdnů. Narodí-li se dvě a více dětí, trvá 37 týdnů. Na mateřskou dovolenou nastupuje těhotná žena 6 – 8 týdnů před termínem porodu. Mateřská dovolená nesmí být v souvislosti s porodem kratší než 14 týdnů. V žádném případě nemůže končit ani být přerušena před uplynutím 6 týdnů ode dne porodu. Doba mateřské dovolené je ve smyslu § 195 Zákoníku práce dobou pracovního volna, které je zaměstnavatel povinen omluvit.

K prohloubení péče o dítě je zaměstnavatel podle § 196 Zákoníku práce povinen poskytnout zaměstnankyni a zaměstnanci na jejich žádost rodičovskou dovolenou. Rodičovská dovolená se poskytuje matce dítěte po skončení mateřské dovolené nebo otci od narození dítěte, a to v rozsahu, o jaký požádají – ne však déle než do tří let věku dítěte. Žena tak může čerpat mateřskou dovolenou a muž rodičovskou dovolenou. Rodičovský příspěvek není podmíněn čerpáním rodičovské dovolené, ale pouze péčí o dítě.

Jaké je to být na rodičovské dovolené?

Muži, kteří si tuto nezvyklou roli vyzkoušeli, nelitují. Většinou je k tomu vedla finanční situace, protože manželky vydělávaly víc než oni. Případně rodičovskou vyzkoušeli jako přechodnou stanici před změnou oboru. Hlavním faktorem toho, že jsem šel na rodičovskou, byly finance, jelikož jsem měl menší plat, než žena. A zároveň jsem končil v zaměstnání. Ale byli jsme rozhodnuti už před porodem. Té volby nelituji a nikdy litovat nebudu. Hrozně jsem si to užil, říká Vojtěch Dušák, který ukončil kariéru manažera logistiky a začal se věnovat dceři. 

Tatínek na rodičovské je v Česku stále spíš výjimkou. Muži proto musí počítat s někdy nepřiměřenými reakcemi okolí. Je proto lépe, když se se svou novou rolí chlubí a jsou na ni náležitě hrdí. Vše pak jde snáz. Myslím, že okolí to celé vnímalo tak, že měním zaměstnání a mezidobí využívám k tomu, že jsem doma s dcerou. Bylo to pro ně naprosto normální. I když jsem chodil do Rodinného centra jako jediný táta, do Sokola jako jeden ze dvou otců. Snad jediné, co bylo zvláštní, bylo oslovování „maminko“, když cvičitelky řekly: „Děti, jděte ke svým maminkám“, anebo: „Maminky, chytněte své děti“. Ale i to si nakonec sedlo, vzpomíná projektový manažer Lukáš Talpa.

Bude vás zajímat: Podnikání a rodičovská dovolená jdou skloubit bez problémů

Velký boj musí muži vybojovat i sami v sobě. Zejména muži v tradičních formátech rodin totiž mají tendenci vnímat rodičovskou dovolenou jako dovolenou. Zvlášť při péči o malé dítě je ale práce víc než dost. Je to velmi psychicky náročné. Musíte si uvědomit, že mnohokrát je jedinou živou bytostí, se kterou máte za celý den šanci promluvit, žvatlavé dítě. Logicky tak chce večer mluvit s někým dospělým. Povídání tak není jen ženský vrtoch, měl jsem to úplně stejně. Má to ale i své „ale“. Velmi často jsem se setkával s tím, že maminky na pískovišti buď neustále telefonují, nebo se vybavují mezi sebou a nevěnují se svým ratolestem, které ve třech letech mají na pískovišti plenku. Vždy jsem si říkal, jak to asi funguje doma. Tyto maminky mají asi opravdovou dovolenou, říká Vojtěch Dušák.

Muži, kteří si dennodenní péči o potomky vyzkoušeli, tvrdí, že je to změnilo. Ať už tím, že berou jako samozřejmost pomáhat doma a nenechávat vše na ženách, ale i tím, že třeba automaticky pomáhají maminkám s kočárky do tramvaje. Více si uvědomují, co to znamená pečovat o dítě celý den a několik dní po sobě. Víc si váží žen a žasnou, co všechno stihnou. Především se ale dokáže semknout rodina. Muž i žena poznají toho druhého v opačných rolích a dokážou se více ocenit.

 

Potřebujete radu od odborníka? Využijte našich odborných poraden.

Problém s návratem do práce

Po návratu z rodičovské dovolené do tří let věku dítěte má zaměstnanec právo na původní, anebo odpovídající místo. Stejně jako matka je i otec chráněn zákonem před propuštěním ze zaměstnání. Zaměstnavatel nesmí dát výpověď rodiči na mateřské nebo rodičovské dovolené, pokud nejde o výpověď z organizačních důvodů. S matkou nelze zrušit pracovní poměr okamžitě v době její mateřské dovolené ani pro důvody, pro které by to bez této ochrany bylo možné. Toto ovšem pro otce neplatí.

skoleni_15_4

Pokud chce muž pečovat o svého potomka i poté, co oslaví třetí narozeniny, může požádat o prodloužení dovolené, maximálně je to do 4 let věku dítěte. Zaměstnavatel ale nemusí vyhovět. Pokud vyhoví, je rodič na neplaceném volnu. Do práce jsem se velmi těšil. Aklimatizace proběhla úspěšně i díky tomu, že jsme se domluvili na nástupu tak, abychom měli časovou rezervu na zvykání dcery ve školce. Jediným úskalím se nakonec ukázalo mé zdraví, protože jsem podobně jako dcera po příchodu do kolektivu, onemocněl. S tím jsem nepočítal a nikdy dříve by mne nenapadlo, že se to stane. Jinak ale moje nové zapracování proběhlo úspěšně. A když jsem oznámil svým kolegyním, že jsem byl na rodičovské dovolené, tak jsem v jejích očích stoupl o 100 %, líčí Vojtěch Dušák.

Zaměstnavatelé také mnohdy nestojí o matky s malými dětmi, protože jsou pro ně nespolehlivými zaměstnanci. Minimálně kvůli tomu, že dítě bude nemocné a je potřeba s ním zůstat doma. Jak toto řešit? Budu s ním doma já, anebo manželka. Je to u nás věc domluvy. Zatím jsme se vždycky domluvili. Já mám možnost často využívat home office a i zaměstnavatel manželky má pro nemoci dětí pochopení. Když je úplně nejhůře, tak máme naštěstí dobře fungující babičky, říká Lukáš Talpa.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).