Hlavní navigace

Stahujte daňový kalendář pro rok 2016, obsahuje termíny ke kontrolnímu hlášení

18. 1. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Finanční správa vydala ucelený daňový kalendář pro rok 2016. Nově obsahuje všechny termíny ke kontrolnímu hlášení. Stáhněte si ho na Podnikatel.cz zdarma.

Dne 1. 1. 2016 vznikla povinnost plátcům daně z přidané hodnoty (DPH) podávat tzv. kontrolní hlášení. Jedná se o speciální daňové prohlášení, které nenahrazuje řádné daňové přiznání k DPH ani souhrnné hlášení. 

V souvislosti s režimem přenesení daňové povinnosti však kontrolní hlášení nahrazuje původně samostatný výpis z evidence pro účely DPH. Kontrolní hlášení k DPH bude podáváno pouze elektronicky. Stukturu již Finanční správa zveřejnila

Nový daňový kalendář pro rok 2016 nově obsahuje všechny termíny, které s kontrolním hlášením souvisejí. 

Plátce, který je právnickou osobou, bude podávat kontrolní hlášení za kalendářní měsíc, a to do 25 dnů po skončení kalendářního měsíce (pokud připadá 25. den na víkend či svátek, posouvá se lhůta na nejbližší pracovní den). Plátce, který je fyzickou osobou, však bude podávat kontrolní hlášení ve lhůtě pro podání daňového přiznání. Čtvrtletní plátci fyzické osoby tedy jednou za tři měsíce, a to 25 dnů od skončení čtvrtletí. Kromě těchto základních lhůt musí podnikatelé rovněž počítat s lhůtami pro reakci na výzvu od správce daně.

Čtěte také: Sankce u kontrolního hlášení se zmírní. Přehnali jsme to, přiznal Babiš

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).