Hlavní navigace

Poradna: Jak si založit malý obchůdek

6. 10. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Při otevření malého obchodu s potravinami není zapotřebí odborná způsobilost. Důležitá je však hygiena. Přečtěte si, jaké další povinnosti musíte splňovat.

Nevíte si rady? Zkuste na diskusním fóru Podnikatel.cz specializované poradny, které pomůžou zodpovědět vaše otázky. Zde je výběr nejzajímavějších témat.

Otevření vlastního obchodu

Chci si založit obchod s potravinami, vůbec nevím, kde najdu potřebné informace. Další můj dotaz se týká hygieny, co takový obchod má mít a nemá?

Osoba, která se rozhodne otevřít obchod s potravinami, si musí nejprve zřídit živnost. Provozování obchodu s potravinami spadá podle živnostenského zákona do živnosti volné, která se úřadům pouze ohlašuje. Není nutné prokazovat žádnou odbornou způsobilost, budoucí živnostník musí pouze splňovat všeobecné podmínky.

Při zřízení obchodu s potravinami je důležité, aby byli zaměstnanci při manipulaci s potravinami zdravotně způsobilí. Podnikatel také musí dbát na správné skladování, tj. musí zajistit odpovídající prostory a podmínky skladování. Pro prostory, které podnikatel plánuje k obchodu s potravinami využívat, navíc potřebuje kolaudační souhlas (nebo souhlas se změnou užívání stavby) stavebního úřadu.

Elektronické výpisy z účtu v účetnictví

Podnikám a nechávám si výpisy z účtu zasílat elektronicky. Ty si poté tisknu. Chci se zeptat, zda je z hlediska kontroly finančního úřadu nutné nechávat orazítkovat tyto výpisy v bance?

S takovým požadavkem finančního úřadu jsme se zatím nesetkali. Vytištěné doklady by měly být dostačující. Daňová správa elektronickou formu akceptuje. V případě nejasností při případné finanční kontrole můžete požádat banku o originál výpisu.

Zaměstnání na dobu určitou

ZŠ zaměstnává na HPP vychovatelku (6hod), protože chybí učitelky a nemohla být přijata na celý úvazek, ředitelka uzavírá s touto paní každý rok smlouvu na dobu určitou od 1.9. do 30.6.2010. Prosím, může takto ředitelka zaměstnávat či nemůže?

Odpověď naleznete i v tomto tématu. Zákoník práce i přesto nerozlišuje, zda se jedná o školství ani z jakých zdrojů je plat pracovníka financován. Zákon skutečně platí pro všechny.

Daně x

Jak postupovat, když účetní odmítá vydat účetnictví

Mám se dostavit na finanční úřad na konzultační schůzku a zvažuji postup. Klient si od své účetní půjčil peníze, svůj dluh však vůči této osobě ještě nesplatil. Účetní mu odmítá vydat účetnictví do doby, než se dluh splatí celý. Kontrolou FÚ však bylo zjištěno, že jeho účetnictví již nezpracovává, nedostavuje se na schůzky a na doporučenou poštu nereaguje. Hrozí nemalá pokuta a penále. Jak postupovat? Trestní oznámení?

Podle advokáta Pavla Fabiana by obecně zadržení účetních dokladů mohlo splňovat podmínky jednoho ze zajišťovacích institutů, konkrétně zadržovacího práva podle § 175 a násl. občanského zákoníku: (1) Kdo je povinen vydat cizí movitou věc, kterou má u sebe, může ji zadržet k zajištění své splatné pohledávky, kterou má proti osobě, jíž by jinak byl povinen věc vydat.

Ptejte se redakce

Otazník, vykřičník, otázka, dotaz, anketa

Stále nenacházíte odpovědi na vaše otázky? Zeptejte se redaktorů business serveru Podnikatel.cz, kteří rádi dotazy zodpoví. Položit nový dotaz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).