Hlavní navigace

Na dlažbě kvůli vyššímu DPH prý nezůstanete, po pěti letech se zvýší životní i existenční minimum

1. 11. 2011
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 631791
Další chystaná novinka v zákoně, důležitá také pro účetní. Životní a existenční minimum příští rok zřejmě vzroste. Valorizovat se bude po 5 letech. Může za to chystané zvýšení snížené sazby DPH.

Životní i existenční minimum po pěti letech vzroste. Výpadky ze zvýšené snížené sazby DPH však zcela nezalepí. Co se kvůli novým částkám změní?

Za vším stojí DPH

Celých pět let si zákonodárci nepozastavili nad výší životního i existenčního minima, a to i přesto, že by se minima měla zvyšovat vždy, pokud se náklady na výživu a ostatní základní potřeby zvýší alespoň o 5 %. Minima se totiž valorizují stejným způsobem jako starobní důchody, a to vždy k 1. lednu, jenže se tak nestalo už od roku 2007. To by se nyní mělo změnit. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek poslal na vládu návrh, podle kterého by se mělo životní i existenční minimum zvýšit o 9 %. Důvodem valorizace k 1. 1. 2012 je zejména zohlednění úprav snížené sazby DPH od ledna 2012, komentoval návrh šéf resortu Drábek.

Od nového roku by totiž měly platit nové sazby DPH, které zasáhnou do rozpočtů mnohým lidem. Zatímco základní sazba by měla zatím zůstat na 20 %, snížená by se měla zvýšit na 14 %. Jenže na tu jsou vázány ceny potravin, dopravy, léků a třeba i knih. Čtěte také: Jak je to s DPH u kombinace různých příjmů? Poradili odborníci

Vyšší snížená sazba DPH přinese podle odborníků zdražení, které se promítne do nárůstu výdajů domácností. Naopak snížení základní sazby nižší ceny zřejmě nepřinese, o rozdíl si totiž podnikatelé spíše přilepší na marži. Ročně tak lidé přijdou kvůli novému návrhu až o 3060 korun. Rodiny by pak podle ekonomů měly přijít až o tři stovky. Právě jim chce vláda ve výpadku pomoci zvýšenou slevou na jedno dítě, která vzroste o 1800 korun ročně.

V důvodové zprávě k návrhu novely zákona o DPH ministerstvo financí vypočítává i možné dopady na podnikatele. Přiznává, že ti podnikatelé, kteří dnes operují se sníženou sazbou daně z přidané hodnoty, přijdou o část svých marží. Je totiž málo pravděpodobné, že kvůli konkurenčnímu tlaku, který je nejcitelnější v maloobchodě, promítnou vyšší DPH do koncových cen.

Kromě maloobchodníků nastane tvrdý boj například i u developerů. Ti budou mít vrásky na čele kvůli nové bytové výstavbě, kde je poptávka aktuálně nízká a některé developerské společnosti mají velké množství neprodaných bytů, které postavily v minulosti.

Nová daň z přidané hodnoty ještě není definitivní. Návrh začátkem října smetli ze stolu senátoři, jenže poslanci mají sílu na to, aby zamítavé stanovisko senátu přehlasovali. Nový návrh na zvýšení existenčního a životního minima je proto na místě. Čtěte více: Rok 2012 přináší smršť zákonných změn. Připravte se na ně včas

K čemu slouží životní a existenční minimum?

Životní minimum je minimální společensky uznaná hranice peněžních příjmů k zajištění výživy a ostatních základních osobních potřeb člověka. Výše životního minima se propočítává pro společně posuzované osoby.

Absolutní minimální hranice peněžních příjmů, která se považuje za nezbytnou k zajištění výživy a ostatních základních osobních potřeb pro přežití, se nazývá existenční minimum. Životní a existenční minimum má rozhodující vliv na posouzení hmotné nouze.

Právně je hmotná nouze ošetřena zákonem č. 111/2006 Sb. o pomoci v hmotné nouzi. Zákon upravuje poskytování pomoci k zajištění základních životních podmínek. O příspěvek ve hmotné nouzi mohou požádat domácnosti, jejichž čistý peněžní příjem nedosahuje životního minima. Přičemž stejně jako při výpočtu životního minima přihlížíme ke všem společně posuzovaným osobám domácnosti. Pro posouzení, zda příjmy převyšují životní minimum, je třeba přihlédnout ke všem čistým příjmům všech společně posuzovaných osob.

Rozhodující úlohu má výše životního a existenčního minima na dávky pomoci v hmotné nouzi a dávky státní sociální podpory. Pro běžné domácnosti je to tedy především možnost nárokování přídavku na děti či sociálního příplatku. Další využití životního minima je v soudní praxi pro stanovení alimentačních povinností. Čtěte více: Exekuce a jiné srážky ze mzdy v roce 2011

Životní minimum hraje roli také v případě exekuční srážek, které provádějí účetní z čisté mzdy. Povinnému nesmí být v tomto případě sražena z měsíční mzdy základní nezabavitelná částka, kam se řadí právě i životní minimum.

Životní minimum se zvýší o tři stovky

Ministr práce a sociální věcí chce minima zvýšit o 9 %. U životního minima se tak měsíční částka navýší o bezmála tři stovky, u existenčního minima to budou necelé dvě stovky. Částky životního jsou odstupňovány podle pořadí osob v domácnosti a věku nezaopatřeného dítěte či dětí. Částka existenčního minima je stanovena v jednotné výši. Čtěte více: Minimální mzda se zvýší, řada zaměstnanců si však pohorší

Navrhované zvýšení částek životního a existenčního minima od 1. ledna 2012 (v Kč za měsíc)
Od r. 2007 Od r. 2012 Rozdíl
Životní minimum (jednotlivec) 3126 3410 284
Existenční minimum 2020 2200 180

Zdroj: MPSV

Existenční minimum nelze použít u nezaopatřeného dítěte, u poživatele starobního důchodu, u osoby invalidní ve třetím stupni a u osoby starší 68 let, připomněla mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Viktorie Plívová.

Brand24

Návrh ministerstva práce a sociálních věcí na zvýšení je nyní v připomínkovém řízení do 7. listopadu. Potom by měl být na pořadu dne vlády. Do schvalovacího procesu by se měl návrh dostat co nejdříve, aby valorizace začala platit již od 1. ledna 2012.

Foto: www.isifa.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).