Hlavní navigace

Nejdříve anticena, teď pokuta přes 2 miliony korun. CHAPS zneužil trh, říká ÚOHS

7. 1. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed
Skončí už konečně monopol společnosti CHAPS na data o jízdních řádech? ÚOHS říká jasně, že firma zneužila dominantní postavení trhu a udělila jí pokutu.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) rozhodl o případu brněnské společnosti CHAPS. Ta drží monopol na data o jízdních řádech. Podle úřadu firma zneužila dominantní postavení trhu a udělil jí pokutu ve výši 2 199 000 korun. 

Ilustrační obrázek
Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed

Ilustrační obrázek

Společnost narušila hospodářskou soutěž na trhu služeb automatického vyhledávání dopravního spojení s celostátním pokrytím a na trhu s informacemi o existujících variantách dopravního spojení v České republice, komentoval úřad své rozhodnutí. 

Firma CHAPS získává na základě zákona č. 111/1994 Sb., o silniční dopravě, a zákona č. 266/1994 Sb., o dráhách, údaje o aktuálních jízdních řádech, a to za účelem vedení Celostátního informačního systému o jízdních řádech. 

Proti praktikám CHAPS podal žalobu Seznam

Tyto údaje však nechtěl poskytovat dál a to se nelíbilo například společnosti Seznam.cz, která se s brněnskou firmou soudila o přístup k datům o jízdních řádech. Jak píše Lupa.cz, Seznam se s firmou už několik let pře o přístup k aktualizovaným zdrojovým datům, aby je mohl používat ve svých službách. CHAPS je totiž nechce poskytovat, i když ho k tomu jasně vyzývá novela vyhlášky, která od 1. září 2015 firmě CHAPS přikazuje publikovat data ve strojově čitelném formátu. Nic se však nestalo, data dál blokuje, za což si vloni vysloužila i anticenu českého internetu Křišťálová Lupa

Nové rozhodnutí úřadu však Seznam.cz vítá. Je v souladu s naším přesvědčením, které již více jak tři roky opakujeme nejen v řízení před Úřadem, ale rovněž v soudních sporech se společnosti CHAPS. Rozhodnutí Úřadu ještě nenabylo právní moci, a proto ho nebudeme nyní více komentovat. I tak je to významný a pozitivní milník, který téma jízdních řádů v České republice podle našeho mínění posouvá pozitivním směrem, říká pro server Podnikatel.cz Michal Feix, ředitel pro právní a legislativní záležitosti společnosti Seznam.cz.

Brand24

Čtěte více na Lupa.cz: Tohle je výsměch. Úplné uvolnění dat o jízdních řádech CHAPSem se zase nekoná

Rozhodnutí není pravomocné

Rozhodnutí úřadu se však vztahuje k období od od 11. 4. 2008 do 31. 8. 2015, tedy než začala platit příslušná novela vyhlášky. K případu se ÚOHS vyjádřil tak, že postup společnosti CHAPS vedl k újmě ostatních soutěžitelů a spotřebitelů a současně potenciálně ovlivnil obchod mezi členskými státy na uvedených trzích. 

Rozhodnutí úřadu není zatím pravomocné, může být proti němu podán rozklad. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).