Hlavní navigace

Kalouskova opatření pro OSVČ: Nižší výdajové paušály a vyšší daň z příjmů

29. 2. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Ministr financí Miroslav Kalousek navrhuje změny, které podnikatele vyjdou na miliardy korun. Opět chce snížit výdajové paušály a navíc i zvýšit daň z příjmů.

Pokud projdou návrhy ministra financí Miroslava Kalouska, podnikatelé si budou muset utáhnout opasky. Stát po nich totiž bude chtít na daních miliardy korun navíc. Kalousek chce například snížit výdajové paušály či zvýšit daň z příjmů. Změny by se neměly vyhnout ani DPH.

Letos se budou “jen” vázat výdaje

Vzhledem k negativnímu výhledu vývoje ekonomiky navrhlo ministerstvo financí soubor opatření, který má v příštích letech udržet deficity státního rozpočtu na plánovaných úrovních. V roce 2012 by měla státní kasa skončit v mínusu 105 miliard korun, o rok později by saldo mělo dosáhnout 100 miliard korun a v roce 2014 pak 70 miliard korun.

Podle ministerstva financí to v současnosti vypadá, že kvůli stagnaci ekonomiky se v letošním roce propadnou příjmy státního rozpočtu o 23,6 miliardy korun. Jak však uvedl Miroslav Kalousek, vláda dokáže tyto peníze ušetřit na výdajové straně rozpočtu, aniž by musela nějak měnit legislativu. Ministerstvo navrhuje vázání výdajů. Kapitoly rozpočtu s výší výdajů do jedné miliardy korun budou muset letos zavázat, srozumitelněji neutratit, 1,5 % z vymezených provozních výdajů. Ostatní kapitoly pak budou muset na výdajích ušetřit 3,95 %.

Kromě těchto úspor by chtěl Kalousek snížit selektivně i některé další výdaje. Konkrétně jde o kapitolu ministerstva průmyslu a obchodu na dotace na obnovitelné zdroje, kapitolu ministerstva dopravy a ministerstva zemědělství, kde by měly klesnout platy u jejich příspěvkových organizací jako jsou Státní fond dopravní infrastruktury a Státní zemědělský intervenční fond. Dále Kalousek plánuje, aby průměrný plat zaměstnanců státních fondů nepřesahoval průměrný plat na ministerstvech. Úspory by mělo též přinést opatření, kdy by uzavírání smluv ministerstev o dodávce konzultačních a poradenských nebo právních služeb za více než milion korun vždy schvalovala vláda.

V dalších letech je potřeba získat přes 100 miliard

Ani výhled na další roky ale není zrovna příznivý a ministerstvo předpokládá v lepším případě stagnaci ekonomiky. Miroslav Kalousek tvrdí, že pokud má být splněn plán deficitů státních rozpočtů, musí dojít k opatřením, které státu v roce 2013 vynesou navíc 42,4 miliardy korun a v roce 2014 dokonce 84,4 miliardy korun. Tato opatření již nejdou dělat bez zásadních legislativních změn na výdajové i příjmové straně, tedy bez politických rozhodnutí, komentoval čísla Miroslav Kalousek.

Výše zmíněné částky by měly státní kase přinést změny jak na příjmové, tak na výdajové straně rozpočtu. Kalousek k tomu doplnil, že dopady jeho návrhů by měly být co nejspravedlivěji rozprostřeny na celou společnost. Laickou řečí to znamená, že pohoršit by si měli prakticky všichni.

Snížení výdajových paušálů opět na stole

Výjimku by neměli tvořit ani podnikatelé. Kalousek si totiž opět vzal na paškál výdajové paušály pro OSVČ, které chce snížit na úroveň roku 2004. Zemědělcům by klesl paušál z 80 % na 50 %, řemeslníkům z 80 % na 25 %, ostatním živnostníkům z 60 % na 25 %, ostatním podnikatelům z 40 % na 25 % a lidem živícím se autorskou tvorbou z 40 % na 30 %. Kalousek si slibuje, že by snížení paušálů přineslo v roce 2014 zhruba 2,1 miliardy korun. Čtěte také: Výdajové paušály: Kalousek potvrdil, že je chce snížit. Podnikatelé to odmítají a hrozí odchodem na pracák

Proti snižování paušálů se však neustále staví ODS. Ministr průmyslu o obchodu Martin Kuba po zveřejnění Kalouskových návrhů potvrdil, že se snižováním paušálů nesouhlasí. Připustil však diskuzi nad tím, že by se mohl stanovit strop, do kterého by šly paušály využít. Poklesu paušálů se brání i podnikatelé, podle kterých by tato změna dostala řadu OSVČ do existenčních potíží.

Na OSVČ by navíc dopadly i další změny. Mezi další návrhy Miroslava Kalouska patří zvýšení sazby daně z příjmů fyzických osob na 16 % nebo přesunutí všech položek, s výjimkou knih, tisku a léků, do základní 20% sazby DPH. Zatímco zvýšení daně z příjmů by do státního rozpočtu mělo přinést 8,7 miliardy korun v roce 2014, nárůst DPH by se měl projevit už v roce 2013, a to částkou 19,5 miliardy korun. O rok později má vyšší DPH pomoci částkou 23 miliard korun. Čtěte také: Od ledna 2012 roste DPH. Čtěte, co tato změna ovlivní

Ve hře je i prohloubení progrese

Na příjmové straně Kalousek dále plánuje zvýšit sazbu srážkové daně vůči daňovým rájům na 25 %, zrušit “zelenou naftu”, zdvojnásobit sazby daně z elektřiny, zdanit tiché víno spotřební daní 10 korun za litr (kromě malých vinařů) a zavést uhlíkovou daň. Dříve než začal, by mohl skončit i tzv. zaměstnanecký paušál, který měla přinést daňová reforma. Většina z těchto opatření má zvýšit příjmy rozpočtu o 1 až 2 miliardy korun.

Změny by měli pocítit i nejbohatší lidé. Ministr financí totiž také připustil, že by mohlo dojít k dočasnému zvýšení daňové progrese u fyzických osob. Odhady hovoří, že by v roce 2013 díky tomu stouply příjmy o 2,9 miliardy korun a v roce 2014 o 2,6 miliardy korun. Celkově ministerstvo očekává v roce 2013 od všech opatření na příjmové straně zvýšení příjmů rozpočtu o 29,5 miliardy korun a rok později 47,5 miliardy korun.

Brand24

Výdajové škrty nepotěší důchodce

Opatření se dotknou také důchodců a rodin s dětmi. Ministr by rád na výdajové straně v letech 2013 až 2015 zmrazil důchody. V roce 2013 by stát ušetřil 11,8 miliardy korun a v roce 2014 necelých 24 miliard korun. Dalším úsporným krokem má být zrušení porodného a zrušení doplatků na bydlení. Současně se mají zjednodušit agendy a zrušit několik desítek organizačních složek státu a příspěvkových organizací, které se včlení do nadřízeného ministerstva.

Jak však návrhy Miroslava Kalouska opravdu dopadnou, je ve hvězdách. Vládní Věci veřejné (VV) totiž vyjádřily k mnoha opatřením negativní postoj. Strana odmítá zmražení důchodů a převedení některých položek do vyšší sazby DPH. Nechceme zrušení porodného, zavedení uhlíkové daně a spotřební daně zatěžující česká a moravská vína. Jsme přesvědčeni, že tato daňová restrikce by udělala více škody než užitku, uvedl Vít Bárta, předseda poslaneckého klubu VV.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).