Hlavní navigace

Internetoví obchodníci klamou neoprávněným užíváním loga APEKu

11. 6. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 329515
Asociace pro elektronickou komerci upozorňuje na obchodníky, kteří nepravdivě informují zákazníky používáním loga APEK Certifikovaný obchod.

Internetový obchod www.vasecena.cz užívá neoprávněně logo „APEK Certifikovaný obchod“ a „Člen APEK“. Na tuto skutečnost upozornili Asociaci pro elektronickou komerci (APEK) nakupující. Jelikož uvedený obchod nezareagoval na výzvu a logo neodstranil, rozhodli se zástupci Asociace na tuto skutečnost upozornit i ostatní zákazníky. 

Certifikáty nemusí být vždy pravdivé

Asociace pro elektronickou komerci všem internetovým nakupujícím doporučuje, aby byli obezřetní především při nákupu na pro ně neznámých e-shopech a drželi se základních zásad bezpečného nákupu. Zejména se jedná o sledování pravosti uváděných certifikátů, kvalitu obchodních podmínek, zvážení zakoupení výrazně levnějšího zboží (především, pokud je možná pouze platba předem) nebo vyhledání recenzí na vybraný obchod. Zneužívání našich log, která slouží nakupujícím jako značka důvěry, se čas od času objeví, upozorňuje výkonný ředitel APEK Jan Vetyška. Dodává, že s provozovateli takových obchodů se snaží komunikovat, aby loga stáhli či případně je oprávněně získali. Oprávněnost užívání certifikátů lze ověřit na webových stránkách www.apek.cz, případně www.certifikovany-obchod.cz.

Čtěte také: 

Ani „Česká kvalita“ nemusí být česká kvalita

Nešvar v podobě neoprávněného užívání loga či značení výrobků není vůbec ojedinělý. Počátkem roku informovala Státní zemědělská a potravinářská inspekce o falešném značení výrobků nápisem Česká kvalita s vlajkou České republiky. Bohužel musíme konstatovat, že některé obchody se stále snaží úmyslně mást zákazníky a používat různá označení, značky a symboly, které mají vzbuzovat zdání, že takto označené výrobky prošly nějakým nezávislým testováním a mají nadstandardní kvalitu, vysvětlil Jan Taraba, ředitel Národního informačního střediska  podpory kvality.

Čtěte také: „Česká kvalita“ nemusí být vždy česká kvalita

Daně x

Asociace pro elektronickou komerci (APEK) je sdružením více než 300 firem, podnikatelů a odborníků v oboru elektronického obchodu. Cílem Asociace je soustavná podpora rozvoje elektronického obchodování v České republice. Jedním z hlavních projektů APEKu je právě certifikace internetových obchodů – Certifikovaný obchod.

Čtěte také: Co jsou to srovnávače zboží a jak pomůžou mému e-shopu? Zjistěte přehledně

Praktické rady pro Váš e-shop 

Využijte odborné poradny serveru Podnikatel.cz a ptejte se na založení a provozování e-shopů odborníka Tomáše Bzirského, manažera projektu 999.cz. Vložit dotaz. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).