Hlavní navigace

Elektronická evidence tržeb v roce 2018 pro všechny a bez výjimky

9. 11. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

#EET by měla v roce 2018 dolehnout na všechny podnikatele včetně drobných, kteří přijímají hotovost. Tvrdí to alespoň odstupující náměstkyně ministra financí.

Od roku 2018 by měla být elektronická evidence tržeb (EET) povinná pro všechny podnikatele, kteří přijímají tržby v hotovosti. V České televizi to řekla odstupující náměstkyně ministra financí Simona Hornochová.

Ilustrační obrázek
Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Podnikatelé mají z EET strach, ministerstvo financí však tvrdí, že strach je živen negativní a lživou kampaní. 

Ta zároveň připomněla, že nástup evidence tržeb bude postupný. Účinnost zákona by měla nastat od srpna 2016. Nejdříve se dotkne stravovacích služeb, hotelů a restaurací. Po třech měsících bude povinnost EET i pro maloobchod a velkoobchod. Následně se 12 měsíců bude čekat. Během této doby zároveň Finanční správa vypracuje analýzu, jak si na tom e-tržby stojí. Až poté budou evidovat tržby i ostatní podnikatelé včetně drobných živnostníků, kteří přijímají hotovost. Časově pak evidence tržeb bude povinná pro všechny od roku 2018. 

EET si vystačí i s pomalým internetem

Hornochová si v České televizi postěžovala, že o EET se šíří poplašné zprávy. Týká se to například náročnosti systému na rychlost internetového připojení: Rychlý internet není žádným způsobem potřeba. Datová zpráva bude mít 8 kB. Přitom velikost jedné fotky z dovolené by pokryla měsíční provoz restaurace, upřesnila Hornochová.

Náměstkyně ministra financí zároveň odmítla, že spolu s EET dolehnou na podnikatele nové administrativní povinnosti. Žádné administrativní povinnosti nenarostou. Přístroj sám bude komunikovat s finanční správou a jen na začátku bude muset podnikatel jít na úřad a získat heslo a jméno. Jestli něco nepřináší administrativní povinnosti, tak je to toto, zdůraznila.

skoleni_15_4

I přesto podnikatelé proti zavedení e-tržeb protestují. Sedm podnikatelských asociací vyzvalo vládu, aby zákon o evidenci tržeb stáhla. Podle nich je přijetí zákona o evidenci tržeb nežádoucí, neboť odporuje zásadám liberálně demokratického státu. Asociace kromě vlády rovněž vyzvaly všechny poslance, aby zavedení EET odmítli.

Na schvalování ještě nedošlo

Zákon o evidenci tržeb je aktuálně v poslanecké sněmovně ve 3. třetím čtení. Na schválování ještě nedošlo, další projednávání je naplánováno až na 13. listopadu. Ani v tomto termínu však není jisté, že se poslanci k bodu schvalování dostanou. Ve třetím čtení je totiž na programu 35. schůze celkem osm zákonů. Opozice navíc hrozí obstrukcemi. Je tedy otázkou, zda poslanci stihnou zákon projednat do konce roku tak, aby od nového roku byl platný a po půl roce účinný. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).