Hlavní navigace

Daňové zvýhodnění na děti se má zvýšit, za třetí dítě odečtete přes 20 tisíc Kč

5. 6. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Pokud projde návrh ministerstva financí, zvýší se od příštího roku daňové zvýhodnění na druhé a další děti. Půjde až o tisíce korun ročně.

Daňové zvýhodnění na druhé, třetí a další děti by podle ministerstva financí mělo od příštího roku opět vzrůst. Ministerstvo návrh na zvýšení “přilepilo” k novele zákona o mezinárodní spolupráci při správě daní, která nyní prochází připomínkovým řízením.

Na třetí a další děti sleva přes 20 tisíc korun

Ilustrační obrázek.
Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Daňové zvýhodnění na druhé a další děti se má zvýšit.

Od roku 2016 se má znovu zvýšit daňové zvýhodnění na děti. Změny se dotknou rodin s dvěma a více dětmi. Zatímco zvýhodnění na jedno dítě má zůstat na úrovni 13 404 korun ročně, na druhého a další potomky by mělo stoupnout. Na druhé dítě ze stávajících 15 804 korun na 17 004 korun a na třetí a každé další z 17 004 korun dokonce na 20 604 korun. Návrh předložilo ministerstvo financí jakožto přílepek k novele zákona o mezinárodní spolupráci při správě daní.

Daňové zvýhodnění se přitom zvyšovalo už na počátku letošního roku. Tehdy došlo k jeho diferenciaci dle počtu dětí. Za druhé a další potomky si poplatníci totiž mohou odečíst větší částku než za jedno dítě.

Čtěte více: Daňové slevy se v roce 2015 mění

Výše bonusu se měnit nemá

Daňové zvýhodnění se uplatňuje slevou na dani, daňovým bonusem nebo kombinací slevy na dani a daňového bonusu (záleží od výše příjmů poplatníka). Maximální výše ročního daňového bonusu má i nadále zůstat na úrovni 60 300 Kč. Zvýhodnění na dítě může uplatnit pouze jeden z poplatníků, kteří spolu žijí ve společně hospodařící domácnosti. Na roční daňový bonus má nárok jen poplatník, který ve zdaňovacím období dosáhl příjmu alespoň ve výši šestinásobku minimální mzdy platné k prvnímu dni zdaňovacího období, aktuálně tedy 55 200 korun.

I nadále zatím platí, že daňové zvýhodnění nemohou využít OSVČ s výdajovými paušály. Zvýhodnění respektive může uplatnit jen OSVČ, která je zaměstnána a součet základů daně s využitím paušálu bude nižší než 50 % celkového základu daně. Je však možné, že se zvýhodnění na děti vrátí i paušalistům. Lidovci totiž před pár týdny zveřejnili, že OSVČ s paušály chtějí zvýhodnění vrátit.

Daně x

Čtěte více: Když se nevrátí živnostníkům s paušály sleva na dítě, obrátí se Jurečka na soud

Vyživovaným dítětem je nezletilé dítě žijící s poplatníkem ve společné domácnosti, včetně měsíce, kdy dovrší 18 let. Dále zletilé dítě do 26 let věku (včetně), které nepobírá invalidní důchod třetího stupně a soustavně se připravuje na budoucí povolání. V neposlední řadě jde také o zletilé studující dítě ve společné domácnosti, které přestalo být u poplatníka z důvodu nabytí plné svéprávnosti nebo zletilosti v pěstounské péči.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).