Hlavní navigace

Daňové přiznání OSVČ? Už žádný rébus

25. 2. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 258398
Podnikatelé nechávají vyplňování daňového přiznání na nejzazší možný termín, a ten se kvapem blíží. Podání tohoto formuláře přitom nemusí být noční můrou. Stačí se jen o všech podrobnostech informovat včas.

Jak vyplývá z rychlé ankety serveru Podnikatel.cz na mikroblogovacím systému Twitter.com, oddalují podnikatelé podání daňového přiznání na poslední chvíli. Přiznání podávám vždy na poslední chvíli a poštou, uvedl pro sever Podnikatel.cz uživatel @rostman. Skoro vždy na poslední chvíli ho zasílám poštou doporučeně, potvrzuje další uživatel @eoipso. Názory serveru Podnikatel.cz Podnikatel.cz potvrdila i pracovnice Finančního úřadu pro Prahu 1. Do nynějška by se dal počet daňových přiznání spočítat na prstech jedné ruky. Jejich počet začíná narůstat v první polovině března. Největší nápor však přijde ve druhé polovině března, uvedla pro server Podnikatel.cz. Jak, do kdy a kam může podnikatel přiznání podat?

Paušál či skutečné výdaje? Toť otázka!

Zákon o daních z příjmů umožňuje podle § 7 odst. 7 poplatníkovi, který neuplatní výdaje v prokázané výši, uplatnit výdaje procentem ze součtu dosažených příjmů. Tyto paušální sazby jsou pro zdanění příjmů za rok 2008 stejné jako za ten předchozí.

Paušální sazby pro uplatnění výdajů u OSVČ:

  • 80 % z příjmů ze zemědělské výroby, lesního a vodního hospodářství,
  • 60 % z příjmů ze živností řemeslných,
  • 50 % z příjmů ze živnosti s výjimkou příjmů ze živností řemeslných,
  • 40 % z příjmů z jiné samostatně výdělečné činnosti, například z vydávání vlastních děl či výkonu nezávislých povolání

Jediným rozdílem při podání daňového přiznání je u OSVČ nepodnikající na základě živnostenského zákona a podnikatele, jehož činnost se řídí živnostenským zákonem, rozdíl mezi výší výdajového paušálu, uvedla pro server Podnikatel.cz pracovnice Finančního úřadu pro Prahu 2. Poplatník, který si uplatní výdaje paušálem nemusí vést daňovou evidenci. Jeho povinností je evidovat údaje o příjmech z podnikatelské činnosti. V případě uplatňování skutečných výdajů musí podnikatel s daňovým přiznáním odevzdat finančnímu úřadu i účetní závěrku včetně všech výkazů. Čtěte více: Jak připravit účetnictví na uzávěrku?

Rozhodnutí, zda uplatnit výdajový paušál nebo výši skutečných výdajů, by mělo být podloženo propočty. V případě, že podnikatel v průběhu roku příliš nenakupoval majetek pro provoz svého podnikání, bude vhodnější volit výdajový paušál, který by měl být vyšší než skutečně zaplacené výdaje. Pokud si naopak činnosti vyžádala finanční investice, podnikatel platí nájemné, vysoké telefonní účty, služební auto či leasing, bude pravděpodobně výhodnější uplatnit skutečné výdaje. Čtěte více: Těžká volba podnikatele: daňová evidence nebo účetnictví?

Důležitou změnou oproti minulému daňovému přiznání je fakt, že OSVČ letos nezaplatí žádnou daň, pokud za minulý rok vykáže daňovou ztrátu. Novinkou je tedy zrušení minimální daně. Pro letošní daňové přiznání nelze uplatnit ani společné zdanění manželů. Část příjmů si ale může podnikatel rozdělit na manželku, děti nebo jiné osoby bez příbuzenského vztahu. Podmínkou je soužití těchto osob s podnikatelem ve společné domácnosti a řádné ohlášení spolupráce finančnímu úřadu. Čtěte více: Podnikatel.cz radí: O své příjmy se podělte s manželkou

Banner - Jak na daně

Jak odvést co nejméně

Daňovou povinnost lze snížit ještě o nezdanitelné částky základu daně, odčitatelné položky, slevy na dani a daňová zvýhodnění. Čtěte více: Slevy na dani v roce 2009

Nezdanitelné části základu daně

Základ daně si podnikatel může snížit o:

  • hodnotu darů podle § 15 odst. 1 zákona o daních z příjmů,
  • zaplacené úroky z úvěru ze stavebního spoření a z hypotečního ú­věru,
  • penzijní připojištění,
  • soukromé životní pojištění,
  • úhradu za zkoušky k ověření a uznání výsledků dalšího vzdělávání,
  • zaplacené členské příspěvky člena odborové organizace.

Odčitatelné položky od základu daně

Další částky, o které si může OSVČ snížit základ daně, jsou odčitatelné položky:

  • ztráta z minulých let,
  • výdaje na realizaci projektů výzkumu a vývoje.

Slevy na dani a daňová zvýhodnění

Slevy na dani snižují výslednou daň vypočtenou z daňového základu. Lze je uplatnit maximálně do výše vypočtené daně z příjmů fyzických osob. Výjimkou je daňové zvýhodnění poskytované na vyživované dítě, které umožňuje záporný výsledek. V tom případě je poplatníkovi poskytnut tzv. daňový bonus. Čtěte více: Prorodinné zaměstnavatele čekají daňové úlevy a nižší odvody

Přehled slev na dani pro rok 2009
Sleva na dani/daňové zvýhodnění v roce 2009 Roční Měsíční
Poplatník 24 840 Kč 2070 Kč
Manžel/ka v domácnosti 24 840 Kč neposkytuje se
Částečný inv. důchod 2520 Kč 210 Kč
Plný invalidní důchod 5040 Kč 420 Kč
Držitel průkazu ZTP/P 16 140 Kč 1345 Kč
Student 4020 Kč 335 Kč
Dítě 10 680 Kč 890 Kč

Jak na daňové přiznání

Daňové přiznání je třeba odevzdat nejpozději do 31.3.2009. Do tohoto data je třeba také mít uhrazenou vypočtenou daň za rok 2008. Rozhodující se je razítko pošty, na kterém musí být právě datum 31.3.2009. Výjimkou je podnikatel, kterému zpracovává daňové přiznání daňový poradce nebo subjekt, který má povinnost ověřovat účetní závěrku auditorem. Pak je nutné do 31.3. odevzdat na finanční úřad plnou moc od daňového poradce a závazný termín pro tzv. odloženou daň. Přiznání a zaplacení daně se prodlužuje do 30.6.2009.

Odevzdávat daňové přiznání včas se vyplatí už kvůli případné chybě ve formuláři a špatně odvedené dani. Finanční úřad v takových situacích vystavuje tzv. platební výměr se stanoveným nedoplatkem či přeplatkem. Podnikatel se může proti výměru do 30 dnů odvolat. Od 31.3. mu však nabíhají, podle § 63 odst. 2 zákona o správě daní a poplatků, úroky z prodlení. Jejich výše odpovídá roční repo sazbě stanovené Českou národní bankou, zvýšené o čtrnáct procentních bodů.

Brand24

Danové přiznání je možné podávat několika způsoby:

  • osobně na příslušném finančním úřadě
  • zasláním formuláře poštou
  • elektronicky

Už jste vyplnili a odevzdali své daňové přiznání?

Pokud podnikatel podává přiznání poštou, musí tak učinit nejpozději 31.3. Finanční úřady poplatníkům radí zaslat písemnost doporučeně. Podací lístek může v případě ztráty dokumentu posloužit jako důkaz o zaslání. Nejjistější cestou je odevzdat formulář přímo na finančním úřadu, kde lze požádat o potvrzení, že se kopie shoduje s původním, odevzdaným daňovým přiznáním. Nejpohodlnějším způsobem je elektronické podání v aplikaci ministerstva financí, ke kterému je ale nutné připojit elektronický podpis. V každém případě je lepší si od vyplněného formuláře udělat nebo vytisknout kopii. Nemusí být ani úředně ověřená, radí pracovnice Finančního úřadu v Jablonci nad Nisou . Čtěte více: Podepište se elektronicky, ušetříte cestu na úřad

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).