Hlavní navigace

Další útok na živnostníky, podle poslance ANO jich je 150 tisíc nepoctivých

12. 1. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Ani během pátečního jednání o #EET nebyla nouze o zajímavá vystoupení. S jedním přišel poslanec ANO, podle kterého je v ČR 150 tisíc živnostníků nepoctivých.

Ačkoli se poslední projednávání elektronické evidence tržeb (EET) neslo poměrně ve věcném duchu, nebyla nouze ani o emotivní příspěvky. Jedním z nich vystoupil poslanec ANO Josef Hájek, který prohlásil, že podle něj je v Česku 150 tisíc nepoctivých živnostníků.

EET schválíme do konce ledna, slibuje koalice

Ilustrační obrázek
Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Podle poslance ANO je v ČR 150 tisíc nepoctivých živnostníků.

Opozice zatím plní svá slova a obstrukcemi blokuje přijetí zákona o evidenci tržeb. Vládní koalice nicméně před posledním projednáváním minulý pátek uvedla, že o zákonu nechá hlasovat do konce ledna, ať se o opozici líbí, nebo ne. Diskuze k zákonu se nicméně tentokrát nesla vcelku ve věcném duchu, ke kterému přispěl i ministr financí Andrej Babiš. Jeho vystoupení dokonce ocenil opoziční poslanec Petr Gazdík (TOP 09), který s nadsázkou uvedl, že se po Babišově vystoupení cítí nalomen.

Čtěte také: Babišův veletoč: Z chorvatské DPH a daně z příjmů nejde hodnotit efektivita #EET

ebf 24 - tip duben

Další útok na OSVČ v podání politiků

Proti EET naopak opět brojil šéf opoziční ODS Petr Fiala. Po jeho příspěvku si vzal slovo poslanec ANO Josef Hájek a “obul” se jak do ODS, tak do samotných živnostníků. Podle něj je v Česku velká část živnostníků nepoctivých a právě na ně údajně ODS cílí. Soustavným ohlupováním národa se (ODS) snaží získat na svoji stranu určitou skupinu živnostníků. Já si myslím, že těch nepoctivých. Já když selským rozumem spočtu nárůst preferencí 3 %, na voličskou základnu je to nějakých 150 tisíc voličů. Takže když jste tady diskutoval, kolik je těch nepoctivých – já si myslím, že je to těch 150 tisíc, kteří se oprávněně obávají toho, že EET se jim bude dívat na prsty, uvedl Hájek.

Hájek tímto prohlášením navázal na dřívější verbální útoky pro živnostníkům, které měl na svědomí například nynější ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek či odborový předák Josef Středula. První jmenovaný prohlásil, že živnostníci parazitují na zaměstnancích, druhý zase, že OSVČ přečerpávají systém zdravotního pojištění. Ukázalo se však, že OSVČ odvádí do systému zdravotního pojištění až dvojnásobek toho, co vyčerpají. Proti OSVČ vystoupil také poslanec ČSSD Ladislav Šincl, podle kterého zaměstnanci odvádí do státního rozpočtu 34× více daní než živnostníci. Skutečnost je však taková, že odvedou přibližně čtyřnásobek toho, co živnostníci.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).