Hlavní navigace

Budete vyplňovat výkazy a povinně. ČSÚ opět rozeslal zpravodajskou povinnost

8. 2. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Podnikatelé se musí podřídit zákonu a vyplňovat výkazy, ve kterých budou povinně vypisovat údaje o svém podniku. Pokud odmítnou, zaplatí pokutu až 100 tisíc Kč.

Nemilé překvapení čekalo některé podnikatele v posledních dnech. Český statistický úřad (ČSÚ) jim rozeslal výzvu s informací o tom, že je letos čeká tzv. zpravodajská povinnost. 

Nebudete spolupracovat? Zaplatíte pokutu

Ilustrační obrázek
Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Dopis od ČSÚ některé podnikatele nemile překvapil.

Během roku tak podnikatelé obdrží statistické výkazy, které budou muset některé firmy povinně vyplňovat. Při odmítnutí je může podle zákona č. 89/1995 Sb., o státní statistické službě čekat pokuta až 100 tisíc korun. 

Čtěte více: 100 tisíc korun jako pokuta pro podnikatele, kteří nebudou spolupracovat s ČSÚ

Data, které podnikatel ČSÚ poskytne, slouží například i pro výpočet HDP nebo míry inflace. Jak uvádí úřad na svých webových stránkách, informace vytvářejí základ pro tvorbu hospodářské politiky (např. rozvoj infrastruktury, omezení negativních dopadů na životní prostředí apod.) a nepřímo ovlivňují objem příspěvků ČR do EU a také čerpání dotací z fondů EU. Sebrané a zpracované údaje slouží také pro informování veřejnosti, pro potřeby podnikatelské sféry, vědeckou a výzkumnou činnost a v neposlední řadě jsou předávány i zahraničním subjektům jako Eurostat, OSN, EU, ECB, OECD a další.

Oslovení podnikatelé budou vyplňovat jednotlivé výkazy většinou elektronicky prostřednictvím tzv. aplikace DANTE WEB. Jednotlivé výzvy pro jejich vyplnění obdrží buď opět dopisem, nebo prostřednictvím datové schránky, pokud ji mají zřízenou.

Výzva přišla i na podnikatele, kteří mají IČO ale reálně nepodnikají

Český statistický úřad vybírá jednotlivé podnikatele náhodně prostřednictvím IČO. Do povinnosti tak mohou spadnout i ti podnikatelé, kteří aktivně nepodnikají, tedy neměli by co vyplňovat. V tom případě ČSÚ radí, aby vyčkali na první výzvu, kde bude uveden kontakt na konkrétního pracovníka, který má přidělené IČO na starosti: Jemu potom oznámí, že na příslušné IČO aktivně nepodniká. V tom okamžiku si pracovník vyplní u podnikatele nulu, i ta je však z pohledu statistiky důležitá, sdělil serveru Podnikatel.cz pracovník ČSÚ na infolince. 

Brand24

ČSÚ totiž nerozlišuje, zda podnikatel s příslušným IČO skutečně podniká nebo ne. Oslovuje vybrané subjekty náhodně v případě, že v loňském roce bylo jejich IČO stále aktivní, tedy nebylo jejich podnikání řádně ukončeno. I oznámení, že podnikatel na toto IČO nepodniká, je považováno za splnění zpravodajské povinnosti. 

Náhled výzvy od ČSÚ

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).