Hlavní navigace

Babišův veletoč: Z chorvatské DPH a daně z příjmů nejde hodnotit efektivita #EET

8. 1. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Hnutí ANO, podle licence: Rights Managed
[KOMENTÁŘ] Andrej Babiš dnes ve sněmovně uznal, že na chorvatské DPH a dani z příjmů nelze hodnotit efektivitu EET. Super, proč tedy zákon ještě nestáhl?

Ačkoli ani na dnešním jednání poslanecké sněmovny nedošlo ke schválení elektronické evidence tržeb (EET) a schůze bude opět pokračovat za 14 dní, v některých věcech stojí dnešní jednání za pozornost. Kromě tradičních dlouhých vystoupení opozici totiž zaujal bezmála hodinový projev ministra financí Andreje Babiše. Přestože si opět postěžoval na lži opozice, sám v lecčems obrátil o 180 stupňů. Například prohlásil, že výsledky výběru DPH v Chorvatsku nelze spolehlivě použít jako měřítko efektivity evidence tržeb. Podobně se podle Babiše nedá hodnotit efektivita ani na základě výběru daně z příjmů. Jediné, kde se EET projevila, je daň ze spotřeby nápojů. Tu ale v Česku nemáme. Nezbývá než se podivit, proč tedy Babiš zákon ze sněmovny ještě nestáhl, když sám přiznal, že data o DPH a dani z příjmů z Chorvatska o efektivitě EET nevypovídají.

Čtěte také: Babišova brožura o „fámách a faktech k EET“ sama prezentuje fámy jako fakta

Protlačí koalice EET silou?

Ani dnes nedošlo k hlasování o zákoně o evidenci tržeb a EET se tak bude znovu projednávat za 14 dní. Koalice nicméně ještě před dnešním jednáním oznámila, že o EET nechá hlasovat do konce ledna. Jestliže však koalice stanoví přesný den a čas, kdy se bude o EET hlasovat, stejně jako to udělala u návrhu schůze, opoziční ODS avizovala, že podá stížnost k ústavnímu soudu. Hnutí ANO proto plánuje navrhnout změnu jednacího řádu sněmovny, která by omezila čas na výstup poslanců jednotlivých politických stran.

Čtěte také: Poslanci opozice spustili obstrukce kvůli #EET, sněmovnu kompletně zablokovali

DPH a daň z příjmů v Chorvatsku o efektivitě EET nevypovídají, přiznal Babiš

Vystoupení opozičních poslanců dnes opět trvala desítky minut. S hodinovým projevem ovšem vystoupil i Andrej Babiš a v řadě věcí opravdu překvapil. Kromě tradičního postěžování si na lži, které prý zaznívají ze strany opozice, totiž uvedl několik věcí, kterými sám popřel svá nedávná prohlášení. Prakticky už od přípravy zákona například Babiš prohlašoval, že inspiraci našel v Chorvatsku a že v Chorvatsku EET zvýšila výběr daní (DPH, daně z příjmů a dalších). Ještě 18. prosince ve sněmovně Babiš řekl: Chorvatsko vybralo navíc daně, zlepšil se výběr všech daní a ještě snížili DPH. Skutečně nechápu, proč tady se vystupuje a říkají se nepravdy.

Čtěte také: Restaurace nejsou živnostníci, živnostníků se evidence tržeb netýká, motá Babiš

Dnes ale Babiš překvapivě obrátil a uznal, že systém DPH procházel v Chorvatsku v letech 2012 až 2014 řadou změn a že nejde říci, jak se EET na výběru této daně podepsala. Výběr zůstal přibližně na stejné úrovni, což logicky značí zvýšení efektivity. Zároveň je však potřeba férově přiznat, že daň z přidané hodnoty procházela v daných letech změnami jak z pohledu sazeb, tak i v principu v souvislosti se vstupem Chorvatska do Evropské unie. Výsledky výběru DPH byly tedy ovlivněny tolika faktory, že je nelze spolehlivě použít jako měřítko efektivity evidence tržeb, uvedl Babiš.

Stejně tak Babiš uznal, že ani u daně z příjmů nelze efektivitu EET změřit. Babiš totiž upozornil, že EET dopadá na subjekty s hotovostními příjmy. Podniky a živnostníci, jejichž faktury jsou hrazeny formou bankovních převodů, ale evidenci nepodléhají. Jistě uznáte, že to je převážná část firem a podstatná část podnikatelů fyzických osob. Jak tedy z celkového čísla výběru daně můžeme usuzovat na efektivitu opatření, která dopadá pouze na vybraný segment? Odpovím sám: nemůžeme, doplnil Babiš.

Čtěte také: EET šedé ekonomice nezabrání, nelze stát za každým melouchářem, míní podnikatelé

Brand24

Zákon o evidenci tržeb měl dnes Babiš stáhnout

Efektivita EET se nicméně dle Babiše projevila na tzv. dani ze spotřeby nápojů, která se v Chorvatsku odvádí z hodnoty nápojů prodaných v restauracích. Sazba této daně byla zafixována na 3 % z hodnoty nápoje. Pro segment stravovacích služeb byla v Chorvatsku evidence spuštěna jako první již od 1. ledna 2013 a ovlivňovala jej tedy celoročně. A výběr daně ze spotřeby v Chorvatsku narostl. Znovu podotýkám, že v prostředí klesajícího výkonu ekonomiky. A narostl o 48 %. Já bych poprosil kolegy z ODS a TOP 09, aby nám vysvětlili, čím to bylo způsobeno, pokud ne zavedením elektronické evidence tržeb. To je přece evidentní, komentoval Babiš.

Vzhledem k tomu, že u DPH a daně z příjmů nelze dle chorvatských dat potvrdit, že EET zvýšila jejich výběr a vzhledem k tomu, že daň ze spotřeby nápojů v Česku nemáme, měl dnes Andrej Babiš utnout debatu hned po svém projevu a zákon ze sněmovny stáhnout. Druhou možností je pak zavedení daně ze spotřeby nápojů i v ČR, aby EET měla aspoň nějaký dopad na výběr daní. V ČR všichni včetně nemluvňat ročně vypíjí 288 půllitrových piv, přičemž 41 % se vypiji v restauracích. Při průměrně ceně piva 30 korun by pak z každého piva dostal stát korunu a jenom na pivu by se na této nové dani vybrala cca miliarda korun. Náklady na EET by to sice nezaplatilo, v hospodách by ale aspoň bylo na co nového nadávat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).