Hlavní navigace

5 zapeklitých otázek kolem DPH, které vás zajímají

8. 12. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 258398
Nakupovat v Evropské unii od dodavatele mimo EU může být problematické s ohledem na DPH. Stejně problematická může být i fakturace se slovenským neplátcem DPH. Čtěte odpovědí na 5 zapeklitých otázek.

Kdy se registrovat k DPH

Provozuji internetový obchod a blížím se k hranici fakturace 1 mil. Kč. Podle odhadu bych měl tuto hranici překročit cca v půlce prosince.

1) Kdy se tedy stanu plátce DPH? K 1. 1. 2012?

2) Mám již nyní podat registraci?

3) Co se zbožím, které bylo během roku zakoupené v Kanadě (nakupoval jsem jako neplátce DPH, DPH a clo řádně zaplaceno na celnici), a které mi zůstane na skladu, pokud se stanu plátce DPH? Budu z něj pak muset jako plátcem DPH řádně odvést 20 %?

4) Mám zboží rychle zlevnit a pokusit se všechny skladové zásoby, které byly nakoupeny vč. DPH, prodat?

1. Plátcem DPH se můžete stát buď z povinnosti, nebo dobrovolně

a) povinně – registraci podáváte do 15 dní od konce měsíce, ve kterém jste překročil stanovený obrat, plátcem se stáváte první den třetího měsíce následujícího po měsíci, kdy jste překročil stanovený obrat. Ve vašem případě konkrétně registraci podáváte mezi 1. – 15. lednem 2012 a plátcem se stáváte 1. 3. 2012.
b) dobrovolně – registraci podáte kdykoliv a plátcem se stanete, kdykoliv si to do registrace napíšete. Ovšem ne dříve než o tom finanční úřad rozhodne. Pokud chcete být od 1. 1. 2012, tak přihlášku k registraci podejte klidně teď a napište do ní datum 1. 1. 2012, finanční úřad o tom rozhodne.

2. viz 1

3. Ke dni vzniku plátcovství uděláte inventuru. Především zapíšete všechno zboží, které jste nakoupil a máte k němu daňový doklad (ať již nákupní nebo z celnice) o tom, že jste zaplatil DPH. Toto DPH lze v prvním daňovém přiznání nárokovat od státu. Při prodeji (a to ať jste nárokoval nebo ne) musíte prodávat s DPH). Takže doporučuji nárokovat, říká se tomu „změna režimu“.

4. viz 3, není nutné.

Nákup zboží v EU od dodavatele mimo EU

Jsem plátce DPH. Na výstavě v Mnichově koupím zboží od dodavatele z Asie. Na faktuře mám tedy jeho asijskou adresu. Jak se řeší DPH? Je to dovoz ze státu mimo EU? Jak a kde potom proclívat? Nebo to mohu považovat za pořízení zboží od neplátce v EU?

Je třeba podívat se do německého zákona o DPH, ale pokud je to stejné jako ten český (§ 71g), tak DPH zaplatíte až v ČR z titulu dovozu zboží do ČR.

Dovoz zboží z EU, prodej v ČR

Jsem OSVČ, neplátce DPH. Chci kupovat zboží v Polsku/Slovensku (přes zahraniční e-shopy), nechat si zboží následně přepravní společností dovážet do ČR a zde ho prodávat. Jak je to s daněmi? Ročně bych těch cca 300 tis. Kč nepřekročil. Už jsem si na fóru četl nějaké příspěvky, ale nejsem z toho úplně moudrý. Když si zboží nechám zaslat (zaplatil bych tedy daň v tom zahraničí) a zde bych žádné CLO neplatil? Čili faktury z nákupu ze zahraničí si poté mohu evidovat jako „Výdaje“ a příjmy z prodeje tohoto zboží v ČR jako „Příjmy“ do daňového přiznání?

CLO – v rámci EU se neplatí.

DPH – pokud budete neplátce DPH a nepřekročíte částku 326 tis. Kč nákupů z EU za kalendářní rok, tak nakoupíte v zahraničí včetně zahraniční DPH. Technicky to pro vás bude stejné jako nákup od kteréhokoliv plátce v ČR, tj. bude to pro vás výdaj a prodej tohoto zboží bude pro vás příjem.

Slovenského neplátce DPH se nechce registrovat k DPH

Jak je to s přijatou službou od slovenského neplátce DPH? Jedná se konzultační činnost. My jsme plátci DPH v ČR. Tedy jde o službu dle §9 odst.1 a slovenský neplátce by se podle nás měl v SR registrovat k DPH (v ČR dle § 94 odst. 11 čDPH, v SR dle § 7a odst. 2 sDPH). Ale on se registrovat nechce. Respektive nereaguje. Fakturuje pravidelně každý měsíc. Zatím faktury zahrnujeme do DPH a děláme samovyměření (ř. 5 a ř.43), ale trochu mě zmátl §108 1c) – služba od osoby povinné k dani neusazené v tuzemsku tzn. správně by náš dodavatel měl být registrován k DPH na Slovensku. A my tedy jsme ho neměli do přiznání uvádět.

1) Takže dokud se náš dodavatel nebude na Slovensku registrovat, tak faktury od něj vůbec nemáme dávat do přiznání?
2) Když má povinnost se k DPH registrovat, ale neudělá to, nehrozí nám nějaké problémy ze strany FÚ, že jeho faktury nebudeme uvádět do přiznání k DPH

Dle slovenského § 7a nevznikají plátci daně (platitel), ale pouze osoby identifikované k dani (osoba registrovaná pre daň dle § 7 nebo § 7a).

Takže on se plátcem daně nestane, pouze osobou identifikovanou k dani.

No a teď to nejdůležitější. Pokud ho nenaleznete v ověření DIČ v EU, tak nemusíte postupovat dle § 108 odst. 1 písm b), tj. nemusíte provést samovyměření. Ovšem na druhou stranu on se registrovat měl a vy jste měli DPH samovyměřovat. Pokud nemáte koeficient, tak je to v pohodě, tam vám sankce nikdy hrozit nebude, pokud ovšem koeficient máte, tak tam by mohlo vzniknout penále (při zjištění FU) nebo úrok z prodlení (při podání dodatečného přiznání).

Vzhledem k aplikaci § 141 daňového řádu je trochu problém i s případným dodatečným přiznáním, pokud byste samovyměřovali, a neměli byste. Optimální vidím postup takový, že se na danou věc zeptáte generálního finančního ředitelství a oni vám svůj názor napíší. Pokud řeknou samovyměřovat, tak samovyměřujte, pokud řeknou, že nemáte samovyměřovat, tak přestaňte a podejte dodatečné daňové přiznání s tím, že máte nové informace k aplikaci daňového zákona, což lze.

Majetek a DPH

Nakoupím dlouhodobý hmotný majetek v ceně bez DPH do 40 tisíc, vč. DPH je to asi 47 000. V jaké hodnotě ho zařazuju do majetku? V celkové ceně pořízení nebo v hodnotě bez DPH? Jaké uplatním odpisy, když ho zařadím do firmy v listopadu a z jaké částky je vypočítám? Z té vč. DPH nebo bez DPH? DPH chci uplatnit na 4. čtvrtletí.

Pokud si DPH uplatníte, pak do majetku vstupuje v ceně bez DPH. Protože je v ceně do 40 tis. Kč, tak do majetku nevstoupí a rovnou jej dáte do daňově uznatelných výdajů. Žádné odepisování nebude.

Brand24

Na diskuzním fóru odpovídal Pavel Říha

Pozn. Texty byly redakčně upraveny
Foto: www.isifa.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).