Hlavní navigace

10 tipů, jak v zimě ušetřit ve firmě za energie

24. 11. 2011
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 631791
Otázka úspor energií je společně s jejich rostoucí cenou stále aktuálnější. Přinášíme vám 10 tipů, jak v zimě šetřit ve firmě za energie.

Úspory energií jsou efektivním řešením, jak ve firmě snížit provozní výdaje. Ušetřit se dá při vytápění i při svícení. Podívejte se na 10 tipů, jak v zimě dosáhnout ve firmě úspor za energie.

1. Regulujte vytápění místností

Největším „žroutem“ energií ve firmách je vytápění. Vyplatí se proto zavést nebo lépe nastavit jeho regulaci. Jednoduchým opatřením je instalace termostatických hlavic na radiátory, jejichž pomocí zamezíte přetápění prostor. Za optimální teplotu ve využívaných místnostech se přitom považuje 20 až 22 °C. V nepříliš používaných prostorách pak můžete prostřednictvím termostatických ventilů nastavit nižší teploty – například v chodbách 17 až 19 °C. Snížením teploty o 1 °C totiž uspoříte přibližně 6 % energie. Čtěte více: Netopte Pánubohu do oken. Víme, jak ušetřit tisíce korun za teplo

2. Na noc a o víkendu ztlumte topení

V době, kdy ve firmě nikdo není, si můžete dovolit ztlumit topení o několik stupňů. Topení však nikdy úplně nevypínejte (teplota by rozhodně neměla klesnout pod tzv. „nezámrznou teplotu“, tj. 6 až 8 °C), neboť prostory by příliš vychladly. Následné zatápění na optimální teplotu by pak nejenže trvalo déle, ale také by vám zbytečně zvyšovalo spotřebu tepla.

3. Utěsněte okna a dveře

Nezaizolovanými okny a dveřmi může unikat až 40 % tepla. Kvůli netěsným spárám bývá teplota v místnostech až o 2 °C nižší a vy tak vydáte více za vytápění. Instalací kvalitního těsnění (například do prahu pod vstupními dveřmi a do oken) lze však snížit spotřebu tepelné energie o 8–15 % a ušetřit tak náklady na topení.

Úniku tepla okny v zimě můžete také zabránit instalací rolet, závěsů, žaluzií či markýz, které večer před odchodem z práce vždy na noc zatáhnete. Chcete-li vybavit okna roletami či závěsy, použijte krátké textilie, které nebudou viset přes otopná tělesa – jejich zakrytím byste totiž naopak zvýšili náklady na topení, a to až o 5 %.

4. Radiátory ničím nezakrývejte

V blízkostech radiátorů by také neměl stát žádný nábytek, aby teplo mohlo plynule proudit po místnosti. Pokud proudění tepla z radiátorů nic neblokuje, ušetříte až 10 % tepelné energie. K dalším úsporám tepla vám napomůže též nalepení hliníkové fólie na zeď za radiátory. Fólie, která nebývá drahá, snižuje zbytečné zahřívání stěny za radiátorem a naopak odráží až 90 % tepla přímo do místnosti.

5. Zaizolujte potrubí topného systému a teplé vody

Jestliže máte přístup k potrubí vašeho topného systému a teplé vody (například ve sklepních prostorech či na chodbách), a to ještě není izolováno, tepelně jej zaizolujte. Čtěte více: Jak ušetřit ve firmě na vodě? Poradíme vám

6. Instalujte úsporné spotřebiče a osvětlení

Budete-li do firmy pořizovat nové spotřebiče, věnujte pozornost jejich energetickým štítkům, které udávají informace o spotřebě energie. U nejpoužívanějších spotřebičů se vyplatí investovat do energetické třídy A a nižší (například A+). V kancelářích se také vyplatí používat notebooky místo stolních počítačů. Laptopu totiž stačí 15 % energie, která je zapotřebí na provoz stolního počítače.

Pokud máte v místnostech klasické žárovky, pak vězte, že oproti novým úsporným žárovkám spotřebovávají mnohem více energie. Úsporné žárovky mají totiž zhruba čtyřikrát nižší spotřebu elektřiny a kvalitní úsporná žárovka vám může za dobu své životnosti ušetřit 1 300 až 3 400 Kč.

V prázdných místnostech také zhasínejte. Na chodbách a v místnostech, které jsou využívány jen sporadicky, vám pak energii mohou šetřit například fotobuňky, které automaticky spínají světlo, jen když je potřeba.

7. Zlepšete osvětlení místností

Kromě instalace úsporného osvětlení můžete náklady za svícení snížit také několika „zlepšováky“, které zajistí dostatečné osvětlení místností i při menším elektrickém výkonu. Mezi takováto opatření patří například vymalování stropů světlou barvou, použití odrazových skel u všech lamp a světelných zdrojů, popřípadě instalace zářivek či ještě úspornějších světelných diod namísto žárovek.

Úspory vám mimo jiné přinese samozřejmě také maximální využití denního světla namísto umělého osvětlení. Pokud máte odpovídající prostory, kde se dá pracovat za denního světla, zvažte, zda například neposunout pracovní dobu tak, aby se co nejvíce dělalo při denním světle. Popřípadě jestliže vám to podmínky umožňují, proveďte přestavbu či alespoň drobné úpravy, abyste mohli v místnostech denní světlo více využívat.

8. Nenechávejte spotřebiče ve „stand-by“ režimu

Většina spotřebičů odebírá energii, i když jsou tzv. „vypnuté“. Zůstávají totiž v pohotovosti v tzv. „stand-by“ režimu. Pro pohodlné a úplné vypínání spotřebičů se vyplatí pořídit si prodlužovací šňůru, která má v sobě zabudovaný vypínač. Na takovouto „prodlužovačku“ pak můžete napojit několik spotřebičů najednou a snadno je pomocí jednoho tlačítka zcela vypnout. Čtěte více: Žrouti energií ve firmách. Jak ušetřit na elektřině?

9. Udržujte optimální vlhkost vzduchu

Doporučená vlhkost vzduchu v místnostech se pohybuje v rozmezí 40 až 60 %. Je-li vlhkost vzduchu nižší, většinou je třeba pro dosažení stejného pocitu tepla zvýšit teplotu v místnostech o 2 až 3 °C. Vlhkost se dá zvýšit například umístěním a pravidelným zaléváním květin nebo použitím zvlhčovače. Pokud je však vlhkost vzduchu vyšší, než jaké jsou doporučované hodnoty, snažte se ji spíše snížit – jinak by mohlo docházet například ke vzniku plísní.

skoleni_15_4

10. Větrání: Krátké, ale intenzivní

Pro výměnu vydýchaného a vlhkého vzduchu v místnostech za čerstvý a sušší, čímž se udržuje jeho optimální vlhkost, je třeba čas od času vyvětrat. Větrání – obzvlášť v zimě – však musí být efektivní. Stačí otevřít celé okno jednou za hodinu až dvě na 2 až 3 minuty. Vzduch se tak v místnosti dostatečně vymění, přičemž vnitřní stěny nevychladnou a teplota uvnitř místnosti se rychle vrátí na svou původní hodnotu.

Foto: www.isifa.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Analýzám cen elektřiny a zemního plynu pro domácnosti a pro firmy se intenzivně věnuje již více než dva roky. V současné době je hlavní analytičkou nezávislého projektu www.energetickaporadna.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).