Hlavní navigace

Zvyšme od července minimální mzdu na 8500 Kč, navrhuje ministerstvo

30. 5. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.SXC.hu
Ministerstvo práce a sociálních věcí navrhuje zvýšit od července minimální mzdu na 8500 Kč. Otazník však visí nad tím, zda návrh projde vládou.

Minimální mzda se od července možná zvýší na 8500 Kč. Zároveň se opět počítá se sníženou sazbou pro některé skupiny obyvatel. Návrh ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) však ještě musí podpořit vláda, což může být problém. Jak ministerstvo financí, tak nejsilnější vládní strana ODS se totiž dlouhodobě staví proti.

MPSV chce minimální mzdu 8500 Kč

Ilustrační obrázek
Autor: www.sxc.hu

Ilustrační obrázek

MPSV poslalo do připomínkového řízení návrh nařízení vlády, kterým se zvyšuje minimální měsíční mzda z 8000 Kč na 8500 Kč a minimální hodinová sazba z 48,10 Kč na 50,60 Kč. Důvodem, proč chce MPSV minimální mzdu zvýšit, jsou rostoucí životní náklady zaměstnanců. Vzhledem k nárůstu spotřebitelských cen v letech 2007 – 2012 o 17,9 %, klesla ve stejném rozsahu reálná úroveň minimální mzdy, vysvětluje ministerstvo v důvodové zprávě.

Zvýšení minimální mzdy MPSV navrhuje též proto, aby měla kromě sociálně-ochranné funkce e i motivační aspekt. “Úroveň minimální mzdy by měla zabránit tomu, aby pro osoby s nízkou kvalifikací (zejména ve vícečlenných rodinách) nebylo výhodnější spoléhat se na zabezpečení dávkami pomoci v hmotné nouzi společně s dávkami státní sociální podpory,” uvádí MPSV.

Vrátit se má i “zvýhodnění” invalidů

MPSV dále navrhuje, aby minimální mzda zůstala u některých skupin občanů na stávající úrovni, tedy na 8000 Kč. Konkrétně se jedná o zaměstnance, který pobírají invalidní důchod pro invaliditu prvního, druhého nebo třetího stupně. Ministerstvo tím navazuje na právní úpravu, která platila do konce loňského roku. Pro mladé, mladistvé a invalidní zaměstnance šlo v odůvodněných případech využít tzv. dalších (nižších) sazeb minimální mzdy a nejnižších úrovní zaručené mzdy. Od 1. ledna 2013 však došlo ke sjednocení sazeb minimální mzdy pro všechny osoby.

Čtěte více: Minimální mzda se od ledna 2013 mění. Víme, kdo si polepší

Content First

Jak ale uvádí Asociace zaměstnavatelů zdravotně postižených, zrušení možnosti doplatků do nižších sazeb minimální mzdy a nejnižších úrovní zaručené mzdy, spolu s dalšími změnami v zákoně o zaměstnanosti, způsobilo řadě zaměstnavatelů ekonomické problémy. Ty vedly ke zkracování pracovních úvazků či ke snižování počtu zaměstnanců. Proto se u uvedených zaměstnanců nový růst minimální mzdy a nejnižších úrovní zaručené mzdy nenavrhuje. Následující období by mělo být využito pro nalezení vhodné formy pracovního zapojení invalidních osob, objektivně schopných dosáhnout nízkého pracovního výkonu, mimo pracovněprávní vztah, píše se v důvodové zprávě.

Projde návrh vládou?

Účinnost nařízení se navrhuje na 1. července 2013. Zůstáva však otázkou, zda ho vláda schválí. Proti nárůstu minimální mzdy se totiž dlouhodobě staví ministerstvo financí i vládní ODS. Zvýšení minimální mzdy je špatný nápad, který nepomůže ani zdravým zaměstnancům ani lidem s postižením, protože zvýšené odvody budou zaměstnavatelé kompenzovat propouštěním zaměstnanců. Pokud už ale ministerstvo takovou změnu připravuje a chce o ní diskutovat, mělo by stanovit rovné podmínky pro všechny a nevyčleňovat bezdůvodně jednu skupinu zaměstnanců. Což nemění nic na tom, že v současné době nejsme pro zvyšování minimální mzdy, komentovala Lenka Kohoutová, členka vedení poslaneckého klubu ODS.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).