Hlavní navigace

Zrychlete přípravu metodiky na #EET, vyzývá úřady Komora daňových poradců ČR

8. 7. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Podle Komory daňových poradců by finanční správa měla co nejdříve připravit detailní návrh metodiky pro uplatňování EET.

Prvních podnikatelů se elektronická evidence tržeb (EET) dotkne již za několik měsíců, a proto Komora daňových poradců České republiky (KDP ČR) vyzývá finanční správy, aby co nejdříve připravila detailní návrh metodiky pro uplatňování EET. Komora chce, aby návrh mohla připomínkovat odborná veřejnost a aby byly zavčas implementovány případné změny.

Komora upozorňuje na nezodpovězené otázky

Zároveň KDP ČR upozornila, že dosud nejsou k dispozici prováděcí předpisy, na které zákon odkazuje, a podle kterých se budou nastavovat pokladní systémy. Podle KDP ČR není dosud vyřešeno mnoho praktických otázek a podle zkušeností daňových poradců se zavedením kontrolního hlášení k DPH bude obtížné a nákladné nastavovat na poslední chvíli pokladní systémy zejména u velkých subjektů. Zdá se, že daňová správa ještě stále není připravena na elektronickou evidenci tržeb. Dle svého prohlášení nemá ani ministr financí Andrej Babiš jasno, kdy přesně bude spuštěna. Jak se pak mají připravit na EET podnikatelé, když ani daňová správa připravená není, komentovala Petra Pospíšilová, prezidentka KDP ČR.

Komora očekává, že komplikace mohou nastat zejména při výpadku mobilní datové sítě, kdy bude nutné dodatečně do 48 hodin evidovat tržbu datovou zprávou na finanční úřad. Jestliže ale v pátek večer přestane provozovně rychlého občerstvení fungovat připojení, bude nutné poslat datovou zprávu na finanční úřad nejpozději do nedělního večera. Opakované posílání datových zpráv až v pondělí ráno by mohlo znamenat uzavření všech provozoven řetězce, říká Martin Kopecký, z Prezidia KDP ČR, podle kterého mohou problémy přinést i případné prodeje v cizí měně.

Brand24

Vše plníme dle plánu, tvrdí finanční správa

Na informace KDP ČR zareagovala finanční správa, která odmítla, že by spuštění elektronické evidence tržeb bylo jakýmkoliv způsobem ohroženo její nepřipraveností finanční správy. V prohlášení finanční správa ujistila, že zmíněnou metodiku vydá do konce prázdnin. Podle finanční správy navíc bude prováděcí předpis pouze jeden, a to technická vyhláška upravující tvorbu bezpečnostních kódů na účtence. Návrh se nyní nachází po vnějším připomínkovém řízení. Informaci obsaženou v této vyhlášce však vývojáři pokladních řešení mají již od 11. května k dispozici na výše zmíněném webu. Na pokladních řešeních lze tedy již dávno pracovat a důkazem je to, že již v dnešní době některé firmy prezentují zcela funkční řešení, včetně komunikace se serverem finanční správy, uvedla finanční správa ve svém stanovisku.

Finanční správa dále tvrdí, že odpovědi na otázky, které KDP ČR pokládá, jsou vysvětleny v důvodové zprávě k zákonu o evidenci tržeb a existuje k nim i výkladové stanovisko.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).