Hlavní navigace

Jak ušetřit ve firmě na vodě? Poradíme vám

12. 9. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 329515
Náklady za spotřebu vody tvoří nemalou položku v účtech mnoha firem. Platby za vodu přitom půjdou v příštích letech pravděpodobně ještě nahoru. Podívejte se na několik tipů na úsporu vody a tím pádem i na snížení výdajů.

Vodu potřebuje ke svému provozu snad každá firma. Za vodu se však platí a poplatky s vysokou pravděpodobností dále vzrostou. I největší „žrouti“ vody se ale dají omezit. Díky snížení spotřeby vody se dají ročně ušetřit zajímavé částky, které pak můžete ve firmě použít mnohem smysluplněji.

Množství vody zbytečně proteče při splachování

Značné množství vody může bez povšimnutí a zcela zbytečně odtéct na toaletách. Jedním spláchnutím WC s klasickou nádržkou proteče až 10 l vody. Pokud zatím ještě nejste vybaveni novými WC s dvojitým splachováním, popřemýšlejte nad jejich pořízením. Díky dvojitému splachování se totiž průtok a spotřeba vody mnohem lépe reguluje – při plném spláchnutí proteče pouze 6 l a při polovičním dokonce jen 3 l.

Jestliže plánujete výměnu toalet na pozdější dobu, můžete si zatím pořídit alespoň automatický WC stop, který se umístí přímo do nádržky, kde reguluje průtok vody při splachování. Jeden WC stop zakoupíte v ceně od 250 Kč. Čtěte také: Srovnání cen elektřiny pro střední firmy, uspořte až 14 000 korun

Největší žrouti vody a energií ve firmách:

  • toalety s klasickou nádržkou
  • kapající vodovodní kohoutky
  • neúsporné pračky a myčky
  • klasické baterie v umyvadlech
  • nekvalitní ohřívače vody
  • příliš dlouhé potrubí
  • starší sprchy

Utěsnění kapajícího kohoutku ušetří litry vody

Dalším „žroutem“ vody ve firmě mohou být kapající kohoutky v umyvadlech. Kapajícím kohoutkem „uteče“ až 1 l vody za hodinu, což znamená 168 l za týden. Vyplatí se proto pravidelná kontrola, případně výměna těsnění vodovodního kohoutku.

Pokud máte ve firmě také sprchy pro zaměstnance, pak vězte, že starší sprchy dokážou odčerpat i 20 l za minutu. Pokud do sprchy namontujete úspornou hlavici (stojí kolem 300 Kč), spotřeba se sníží na 12–15 l. Novější sprchy mají již samozřejmě mnohem nižší spotřebu. Čtěte také: Velké srovnání cen elektřiny pro malé firmy, ušetřete tisíce korun

skoleni_15_4

Modernizace spotřebičů se vyplatí

Jestliže je při vaší činnosti nutné používat pračky (např. v hotelu či v restauraci), které jsou však již staršího data, stojí za úvahu, zda si nepořídit nějaké modernější. Zatímco více než 10 let staré pračky spotřebují 80–90 l na cyklus, nejmodernější pračky si i při teplotě praní jen na 40 °C vyžádají pouhých 40 až 45 l.

Podniky, kde jsou při běžném provozu nezbytností též myčky, by se při jejich případné výměně rozhodně měly porozhlédnout po těch nejúspornějších typu A+. Zatímco starší myčky mohou spotřebovat až 30 l, ty nejúspornější spotřebují maximálně 10–15 l vody na jedno mytí.Čtěte také: Žrouti energií ve firmách. Jak ušetřit na elektřině?

Díky našim radám můžete ušetřit: Výměna WC s klasickou nádržkou za WC s dvojitým splachováním až 0,50 Kč na jedno spláchnutí, utěsnění vodovodního kohoutku až 11 Kč za týden, montáž úsporné sprchové hlavice až 0,53 Kč za minutu sprchování, pořízení modernější pračky až 3,40 Kč na jeden cyklus, pořízení úsporné myčky až 1,30 Kč na jedno mytí.

Několik dalších tipů na úsporu vody a energií ve firmě:

  • Pračky a myčky zapínejte, až když jsou opravdu plné.
  • Instalujte do umyvadel pákové baterie – jsou až o třetinu úspornější než klasické baterie. Při mytí rukou tak odteče jen 8 l za minutu (místo 20 l, které protékají přes klasické baterie).
  • Průtok vody v umyvadlech a dřezech můžete regulovat též perlátorem (provzdušňovací sítko). Díky perlátoru se dá také snížit spotřeba teplé vody.
  • Vyberte vhodné ohřívače vody – kvalitní zařízení dokážou ušetřit až 35 % nákladů na energii.
  • Ohřívače vody umístěte co nejblíže k místu spotřeby teplé vody (např. umyvadlu, dřezu či sprše) – pokud je potrubí příliš dlouhé (2 m a více), dochází k vysokým tepelným ztrátám vody. Takové ztráty se nevyplatí, neboť jen samotná příprava teplé vody má 10–30% podíl v celkovém účtu za všechny energie.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Analýzám cen elektřiny a zemního plynu pro domácnosti a pro firmy se intenzivně věnuje již více než dva roky. V současné době je hlavní analytičkou nezávislého projektu www.energetickaporadna.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).