Hlavní navigace

Známe 10 nejnavštěvo­vanějších turistických míst v České republice

27. 8. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: www.sxc.hu
Nejvíce turistů přilákal v loňském roce opět Pražský hrad. Do popředí se však dere nově otevřený komplex ostravských industriálních památek.

Titul nejnavštěvovanějšího turistického objektu si i v roce 2012 udržel Pražský hrad. Oproti roku 2011 se pořadí neměnilo ani na druhém a třetím místě. Druhým nejčastějším cílem turistů v ČR se stala pražská ZOO a třetí pozici obhájilo centrum AquaPalace v Čestlicích. Vyplývá to z výsledků výzkumu návštěvnosti turistických cílů, který provedla agentura CzechTourism.

Do první pětky se probojovala Ostrava

Ilustrační obrázek.
Autor: www.sxc.hu

Ilustrační obrázek.

Vedoucí Pražský hrad vloni navštívilo celkem 1,6 milionu turistů, což je takřka o 200 tisíc více než v roce 2011. Druhé zoologické zahradě v Praze Troji se naopak počet návštvěníků mírně snížil. Celkově ZOO v loni navštívilo necelých 1,3 milionu lidí. AquaPalace Praha pak registroval zhruba 800 tisíc návštěvníků.

Zatímco na stupních vítězů se pořadí neměnilo, od čtvrtého do desátého místa došlo k několik změnám. Na čtvrtou pozici se vyhouplo Židovské muzeum v Praze s celkovým počtem 553 tisíc návštěvníků. Do první desítky se též dostal nově otevřený komplex ostravských industriálních památek Dolní oblast Vítkovic a Landek Park, který s 533 tisíci návštěvníky jen těsně zaostal na pátém místě za Židovským muzeem. vyneslo páté místo.

Čtěte také: Domácí cestovní ruch má zelenou, vede cykloturistika a relax

skoleni_15_4

Výsledky výzkumu potvrzují dlouhodobě stabilní pozici tradičních turistických cílů, jako jsou hrady, zámky a další památkové objekty. Ty tvoří nosné jádro produktové nabídky cestovního ruchu v ČR. Současně je ale patrný i rostoucí zájem o nové typy atraktivit, například industriální památky a zážitkové atraktivity, uvedla Markéta Vogelová z agentury CzechTourism

10 nejnavštěvovanějších míst v Česku v roce 2012
Pořadí Název objektu Počet návštěvníků (v tisících)
1. Pražský hrad 1623
2. Zoologická zahrada Praha 1286
3. AquaPalace Praha 782
4. Židovské muzeum v Praze 553
5. Dolní oblast Vítkovic, Landek Park 533
6. Zoologická zahrada Zlín (Lešná) 488
7. Národní galerie v Praze 435
8. Zoologická zahrada Ostrava 435
9. Zoologický zahrada Plzeň 423
10. Centrum Babylon Liberec 399

Zdroj: CzechTourism

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).