Hlavní navigace

Zmatek kolem pravidel DPH, senátoři novelu nepodpořili

11. 12. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed
Plátci DPH zůstávají před koncem roku v nejistotě. V pravidlech, podle kterých by se mělo DPH řídit, zatím nemají jasno ani ti nejvyšší.

Novela zákona, která má například rozšířit tzv. reverse charge na další komodity nebo zavést kontrolní výkazy pro plátce DPH, leží zpět na stole poslanců. Jak zmiňuje server Aktuálně.cz, senátoři vládní novelu vrátili s tím, že chtějí odložit zavedení 21% sazby DPH pro prodej stavebních pozemků na rok 2016. Chtějí také rozšířit lhůtu pro živnostníky a firmy pro odesílání kontrolních hlášení. 

  • Plátce, který je právnickou osobou, by měl podávat kontrolní hlášení za kalendářní měsíc, a to do 25 dnů po skončení kalendářního měsíce.
  • Plátce, který je fyzickou osobou, by měl podávat kontrolní hlášení ve lhůtě pro podání daňového přiznání.

Pro předložený návrh se vyslovilo pouze 11 přítomných senátorů, zatímco 33 z nich se zdrželo. Jednotně proti návrhu vystoupili poslanci Občanské demokratické strany (ODS), kteří dali všemi svými přítomnými hlasy jednoznačné ne. Jak komentuje ODS na Twitteru, návrh senátoři za ODS zablokovali údajně kvůli nárůstu byrokracie. 

Čtěte také: Plátci DPH, připravte se. Reverse – charge se má rozšířit na další druhy zboží

Ilustrační obrázek
Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed

Firmy v Česku jsou každý rok vystavovány v právní nejistotu.

Samotnému schvalování předcházela široká rozprava. Té se zúčastnil také ministr financí Andrej Babiš. Právě on vyzdvihuje zásadní opatření nového zákona, kterým je zavedení tzv. kontrolního hlášení: Kontrolní hlášení vychází z toho, že plátci DPH budou posílat správci daně pravidelně údaje o vydaných a přijatých fakturách, které dnes podle zákona o DPH již vedou v evidenci pro daňové účely. Tyto faktury správce daně navzájem porovná a spojí formou párování. V zákoně je navrženo podávání kontrolních hlášení jednotně za období kalendářního měsíce, a to bez ohledu na zdaňovací období plátce. 

skoleni_15_4

Čtěte také: Nové kontrolní hlášení k DPH administrativu nezvýší, říká šéf Finanční správy ČR

Co všechno je ve hře

Součástí opatření je také zachování obratu 1 milionu korun pro povinnou registraci plátců, čímž se zruší již schválené snížení limitu na 750 tisíc korun. Návrh také odstraňuje nejasnosti v oblasti uplatněné DPH a osvobození daně u nemovitých věcí, které vznikly po schválení nového občanského zákoníku.

  • zavedení kontrolního výkazu pro plátce DPH
  • rozšíření tzv. reverse charge na další komodity
  • změna limitu pro registraci k DPH
  • jasná pravidla u osvobození daně z nemovitých věcí
Podle slov premiéra Bohuslava Sobotky bude nutné svolat schůzi Poslanecké sněmovny do konce roku a návrh schválit. Předpokládaný termín je 22. prosince. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).