Hlavní navigace

Živnost lze od října ohlásit i elektronicky

1. 10. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Ministerstvo průmyslu a obchodu připravilo projekt, jež usnadní život podnikatelům. Ti tak nemusí od 1. října ohlašovat novou nebo změny stávající živnosti osobně na živnostenském ú­řadě.

Zmíněnou povinnost mohou nyní podnikatelé vyřídit přímo od svého počítače pomocí elektronického formuláře. Ministerstvo průmyslu a obchodu projekt připravilo v rámci elektronizace procesů státní správy. Pro úspěšné ohlášení stačí nainstalovat jednoduchou softwarovou aplikaci, jež umožní vyplnit formulář. Ten se, po opatření elektronickým podpisem, odešle do centrální elektronické podatelny živnostenského rejstříku. Automaticky dojde také k odeslání potřebných dat o podnikateli na finanční úřad, správu sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovnu, informuje Hospodářská komora ČR.

Elektronické ohlášení živnosti je další z kroků, jež mají snížit administrativní zatížení podnikatelů a snadnější komunikaci se živnostenskými úřady. Pro veřejnou správu zase opatření znamená méně chyb v údajích a snížení nákladů na zasílání papírových dokumentů dalším úřadům. Údaje totiž budou automaticky předávány i do informačních systémů finančních úřadů, Úřadů práce, České správy sociálního zabezpečení a zdravotních pojišťoven.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).