Hlavní navigace

exPRESS: Zemědělci opět vyhrožují demonstrací v Praze

13. 11. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Česká metropole se otřásá pod výhrůžkami stávek a demonstrací. Rušno bude začátkem prosince, kdy se do Prahy sjedou tisícovky českých farmářů, aby protestovaly proti krácení rozpočtu pro zemědělství a propadu cen jejich komodit.

Zemědělci svolali na začátek prosince demonstraci do Prahy, přijedou jich tisíce »

Prahu čeká další demonstrace zemědělců. Tu čeští farmáři svolali na 2. prosince, aby tak protestovali proti krácení rozpočtu pro zemědělství na příští rok. Demonstrace se zúčastní podle šéfa Agrární komory Jana Veleby několik tisíc lidí.

Rozpočet však nebude jediným tématem demonstrace. Farmářům se také nelíbí propad cen jejich komodit. Letos totiž kvůli nižším cenám zřejmě zaznamenají poprvé od vstupu do EU ztrátu, jejich tržby totiž zřejmě klesnou až o čtvrtinu na 65 miliard korun. Zemědělci proto chtějí navýšit plánovanou částku pro zemědělství v roce 2010 až o jednu a půl miliardu. Místo demonstrace zemědělci zatím neprozradili, přesnější informace prý sdělí v průběhu příštího týdne.

exPRESS - Koleje 01
Hospodářská krize

Hospodářská recese nahrává operativnímu leasingu

Operativní leasing relativně těží z krize. Za první tři čtvrtletí letošního roku ze zvýšil jeho podíl na celkovém leasingu osobních a užitkových aut na 47 %. Ve stejném období loňského roku přitom tento podíl činil pouze 27 %.

V Česku je levněji, místo inflace se nově skloňuje slovo deflace

Poprvé po šesti letech zaznamenalo Česko pokles spotřebitelských cen. Podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) se ceny v říjnu meziročně snížily o 0,2 procenta. Stojí za tím nižší cena potravin, nealkoholických nápojů, pohonných hmot a plynu. Oproti předchozímu měsíci klesly ceny také o 0,2 procenta.

Počet lidí bez práce na konci října nepatrně klesl

Počet nezaměstnaných se na konci října oproti září snížil. Podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí se meziměsíčně počet lidí bez práce snížil o 2052. V porovnání s loňským rokem se však jejich počet zvýšil o 187 055. Nyní je tak bez práce 498 760 lidí.

exPRESS - Koleje 02
Zákony a úřady

Počet doručených datových zpráv roste každým dnem o tisíce

Datovými schránkami za první týden (do 8. listopadu) ostrého provozu prošlo 158 300 datových zpráv, z nichž 83 % (131 744 datových zpráv) bylo přečteno respektive doručeno přihlášením. Serveru Podnikatel.cz to dnes sdělil Petr Stiegler, šéf eGovernmentu České pošty.

ČNB si vyšlápla na banky, odpovědnost 150 eur platí na všechny transakce dohromady

Pokud ztratíte platební kartu, ponesete finanční odpovědnost do 150 eur za všechny neautorizované platební transakce dohromady. Nejasnosti kolem této části zákona vyřešilo úřední sdělení České národní banky (ČNB), které je také už závazné.

Na začátky podnikání přispívá EU i kraje

Začátky podnikání může podpořit i stát, Evropská unie, popřípadě kraj. Na nejvyšší úrovni šlo zažádat o podporu v rámci programu Start. Ten byl určen drobným podnikatelům a poskytoval bezúročné úvěry a zvýhodněné záruky. Prostředky se čerpaly z Operačního programu Podnikání a inovace, který dotuje Evropská unie.

exPRESS - Koleje 03
Provoz, daně a finance

Od roku 2010 se podává souhrnné hlášení DPH u služeb 

Plátce je povinen od 1. ledna 2010 podat souhrnné hlášení, pokud poskytl služby s místem plnění v jiném členském státě, u nichž je povinen přiznat a zaplatit daň příjemce služby. Výjimkou jsou služby od daně osvobozené.

Brand24

Snížení výdajových paušálů se týká až roku 2010

Letošní změny zákona o daních z příjmů přinesly podnikatelům nejasnosti spojené s výší výdajových paušálů. Nejprve byly paušály v rámci protikrizových opatření zvýšeny, poté tzv. Janotovým balíčkem sníženy. Jaké výdajové paušály tedy lze v roce 2009 použít?

Je možné na služební cestě použít soukromou platební kartu?

Přestože zaměstnavatel poskytne zaměstnanci před odjezdem na pracovní cestu zálohu, může se jednoduše stát, že finance nestačí. Zaměstnanec bude potom hradit výdaje spojené s pracovní cestou z vlastní hotovosti nebo použije soukromou platební kartu.

<fb:fan profile_id=„58931­199320“ stream="" connections=„18“ width=„545“></f­b:fan>
Podnikatel.cz na Facebooku

Kdo podle vás může za současnou finanční krizi?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).