Hlavní navigace

Zefektivní protikorupční opatření veřejné zakázky?

7. 10. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

První sadu protikorupčních opatření navrhla Národní ekonomická rada vlády (NERV). Tato opatření mají zefektivnit veřejné zakázky a zlevnit dopravní stavby. Měl by se například snížit limit zakázek malého rozsahu do jednoho milionu korun a zavést povinnost expertní oponentury. Dalším opatřením je povinnost identifikovat u velkých zakázek minimálně pět firem, které se mohou do soutěže přihlásit.

Ve srovnání s vyspělými zeměmi EU jsou naše stavební zakázky významně předraženy. Relativní náklady na převážně státní infrastrukturu jsou v ČR o 45 procent vyšší oproti převážně soukromé bytové výstavbě, uvedl člen NERV Pavel Kohout. Dodal, že v ČR je tento poměř oproti Německu o 81,25 % vyšší.

V rámci veřejných zakázek byly například v roce 2009 vynaloženy prostředky v rozsahu 635 mld. Kč, z toho z veřejných rozpočtů 508 mld. Kč. Důsledkem je, že někdy jsou nakupovány nepotřebné věci nebo služby. Jindy jde o věci potřebné, avšak za předražené ceny. Sankce zdaleka nejsou schopny problém vyřešit, a to ani, kdyby na straně úřadů byla ochota a schopnost korupci postihnout. Důležitější je vytvořit takový systém, který by maximálně komplikoval korupční jednání. Tedy, neřešit následky, ale hlavně příčiny problému, píše se ve zprávě NERV.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).