Hlavní navigace

Že nejde kontrolní hlášení podle předpisů podat? Nesmysl, odmítají úřady

19. 2. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
„Kontrolní hlášení nelze podle platných předpisů podat,“ hlásá nově vzniklá Unie daňových poplatníků. Podle úřadů se ale snaží vytvořit senzaci, kde žádná není.

Ministerstvo vnitra i finanční správa odmítají informace, které před necelými dvěma týdny uvedla nově vzniklá Unie daňových poplatníků, podle které nelze kontrolní hlášení k DPH na základě platných předpisů podat. Úřady však tvrdí, že unie používá nesprávně slovní spojení „adresa elektronické podatelny“ a snaží se vytvořit senzaci tam, kde žádné není.

Čtěte také: První kontrolní hlášení se podávají. Ptali jsme se účetních, s čím mají problémy

Hlášení nelze podat, tvrdí unie

Ilustrační obrázek.
Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Ilustrační obrázek.

Před necelými dvěma týdny zveřejnila Unie daňových poplatníků zprávu, že kontrolní hlášení, které se musí podávat od roku 2016, nelze podat v souladu s českými právními předpisy. Podle unie vychází ministerstvo z nesprávného předpokladu, že je nutno hlášení podat pouze přes webové rozhraní či datovou schránku. Zákon o DPH totiž požaduje, aby k podání došlo skrze elektronickou adresu podatelny. Podle unie je elektronickou adresou podatelny již od prvopočátku zásadně e-mail. Tento způsob podání ale finanční správa již řadu let neumožňuje.

Elektronická komunikace se všemi úřady je v českém právním řádu obecně upravena zákonem o archívnictví a spisové službě, přesněji navazující vyhláškou Ministerstva vnitra číslo 259/2012 Sb. V ní je jasně uvedeno, že za adresu elektronické podatelny se považuje adresa elektronické pošty, tedy e-mailová adresa, komentoval předseda Unie daňových poplatníků Ondřej Lichnovský. To, že ministerstvo financí při přípravě novely zákona o DPH nesprávně považovalo za adresu elektronické podatelny webové rozhraní na webu www.daneelektronicky.cz nebo datovou schránku, jen ukazuje, jak nekvalitně byla tato novela připravena, dodává.

Unie používá nesprávné spojení, tvrdí ministerstvo

Tuto interpretaci ale jak ministerstvo vnitra, tak finanční správa, která spadá pod ministerstvo financí, jednoznačně odmítá. Unie daňových poplatníků používá nesprávně slovní spojení „adresa elektronické podatelny“ a nepřesně interpretuje stanovení požadavků na odesílání dokumentů vyhláškou o podrobnostech výkonu spisové služby. Toto slovní spojení bylo vzhledem ke své nejednoznačnosti v uvedené vyhlášce nahrazeno spojením „elektronická adresa podatelny, vysvětlil serveru Podnikatel.cz Jiří Korbel z tiskového oddělení ministerstva vnitra.

Podle Korbela samotný požadavek využívání e-mailové adresy podatelny nevylučuje jiný způsob komunikace. Proto ta samá vyhláška stanovuje požadavek na zveřejnění identifikátoru datové schránky. Zákon o archivnictví a spisové službě nebrání, aby zvláštní právní předpis stanovil jiný způsob elektronické komunikace, než plyne z vyhlášky o podrobnostech výkonu spisové služby. Zákon o DPH, je ve vztahu k zákonu o archivnictví zákonem speciálním, může se tedy od jeho úpravy odchýlit, pokud však respektuje obsah a význam pojmů tohoto zákona.

Podle GFŘ se vytváří senzace, kde žádná není

Finanční správa k tomu doplňuje, že podle daňového řádu platí, že „Podání, které je učiněno prostřednictvím datové zprávy s využitím dálkového přístupu, se přijímá na technickém zařízení správce daně nebo prostřednictvím datové schránky správce daně.“ Společným technickým zařízením správce daně je v tomto případě aplikace EPO (aplikace Elektronické podání pro daňovou správu), dostupná na adrese elektronické podatelny www.daneelektronicky.cz.

Na stránkách finanční správy je na úředních deskách finančních úřadů zveřejněna adresa elektronické podatelny: www.daneelektronicky.cz a rovněž je u e-mailové adresy ve tvaru podatelnaXXYY@fs.mfcr.cz uvedeno, že tato e-mailová adresa není určena pro podání datové zprávy v daňových věcech. Nepřijímání daňových podání na e-mailové adresy je poté možno podložit i judikaturou, například 1 Ans 8/2008 – 105, který je dále citován v několika dalších judikátech, doplnila Petra Petlachová, mluvčí Generálního finančního ředitelství.

Brand24

Podle Petlachové je navíc adresa elektronické podatelny www.danelelektronicky.cz uvedena na úředních deskách orgánů Finanční správy i v dokumentu „Povinně zveřejňované informace dle vyhlášky č. 259/2012 Sb., o podrobnostech výkonu spisové služby Finanční správy České republiky“. Navíc lze podle zákona o DPH podat kontrolní hlášení pouze elektronicky na elektronickou adresu podatelny zveřejněnou správcem daně, kterou je právě www.daneelektronicky.cz.

Podle našeho názoru jde evidentně o snahu vytvořit senzaci tam, kde žádá není. Formulace využívající slovní spojení „elektronická adresa podatelny“ byla a je v daňových zákonech používána už řadu let. Pokud bychom čistě hypoteticky přijali premisu, že není možné podávat kontrolní hlášení, tak by ovšem nebylo možné již řadu let podávat ani daňová přiznání, souhrnná hlášení atd. Opak usvědčuje Unii daňových poplatníků z účelové dezinterpretace ověřitelných faktů, uzavřela Petlachová.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).