Hlavní navigace

Zásadní kroky ke snížení byrokracie zemědělcům

10. 9. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Ministr zemědělství Ivan Fuksa představil zásadní kroky ke snížení byrokratické zátěže zemědělců. Ministr hodlá změnit některé vyhlášky a upravit znění zákonů. Podstatnou změnou bude slučování organizací zabývajících se kontrolou v resortu ministerstva zemědělství.

Antibyrokratická komise (ABK), jako poradní orgán ministra, upozornila na několik nejkřiklavějších případů, kdy jsou zemědělci vystavení přehnanému tlaku ze strany státních úředníků. Malí farmáři v oblasti prodeje ze dvora a faremního zpracování jsou například nuceni do plnění přísných kritérií, přestože evropská legislativa umožňuje benevolentnější přístup. Sporná je i přeprava zvířat, kdy české úřady na rozdíl od celé EU nerozlišují komerční přepravu a přepravu chovatelem.

Vydal jsem okamžitě pokyn, aby veterinární správa ve všech sporných záležitostech postupovala v souladu s legislativou, ale nikoli s přehnanými nebo neopodstatněnými požadavky především vůči menším provozovatelům. Naší úlohou je vytvářet přívětivé prostředí pro zemědělce a ne jim házet klacky pod nohy umělým zvyšováním jejich nákladů v souvislosti s dodržováním iracionálních a zastaralých podmínek, sdělil Ivan Fuksa.

Ministr současně s bojem se zbytečnou byrokracií vyzývá zemědělce k dalším podnětům proti obtěžující byrokracii. Své podněty mohou zemědělci předat ABK pomocí formuláře na webu ministerstva zemědělství.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).