Hlavní navigace

Zaměstnejte lidi z ohrožených skupin, ušetříte na sociálním pojištění

13. 2. 2014
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: isifa/MAFRA/Dan Materna
Vláda přichází s prvními nápady na opatření proti dalšímu růstu nezaměstnanosti. Chce prosadit zákony, které pomohou zaměstnat problémové skupiny lidí.

Vláda Bohuslava Sobotky předkládá první nápady, jak snížit nezaměstnanost. Ta v lednu dosáhla historicky nejvyšší úrovně. Bez práce je 630 000 lidí. Podrobnosti si o tom přečtěte v článku Rekordní počet Čechů bez práce. Odborníci tvrdí, že to nejhorší máme za sebou. Trojkoalici se ale nechce spoléhat na to, že s nástupem jara a léta přibude sezónních prací. Představila proto některé z kroků, které by ještě letos, právě kvůli snížení počtu nezaměstnaných, chtěla schválit. Platné by měly být od příštího roku.

Lákavým bodem pro zaměstnavatele se zdá být nižší odvod na platbách sociálního pojištění za zaměstnance spadající do nejvíce ohrožených skupin. Jedná se zejména mladé lidi do 30 let, ženy po mateřské dovolené a ty, kteří už překročili padesátku. O kolik by se odvody mohly snížit, to premiér Bohuslav Sobotka neuvedl. Aktuálně zaměstnavatel odvádí na důchodové pojištění za zaměstnance, který není účasten důchodového spoření, 28 % (6,5 % + 21,5 %) z vyměřovacího základu a za zaměstnance účastného důchodového spoření 25 % (3,5 % + 21,5 %) z vyměřovacího základu.

Ilustrační obrázek.
Autor: isifa/MAFRA/Dan Materna

Našli tito pánové recept na snížení nezaměstnanosti? Ne jen sezónně, ale dlouhodobě? 

Dál se čím dál častěji mluví o projektu služeb pro domácnosti. Z nezaměstnaných by se stali komorníci, služebné a zahradníci v domácnostech těch, kteří si to mohou dovolit. Za práci odvedenou na zahradě nebo v domácnosti by dostávali poukázky. Nový systém by měl snížit práci na černo, protože hodinový mzda by byla vyšší než u nelegálně zaměstnaných. Cena hodiny práce musí být nižší než na černém trhu práce. Pokud něco stojí 100 korun na hodinu, tak tady ta cena musí být 80 nebo 70 korun na hodinu, byť poukázka pro nezaměstnaného by za odvedenou práci měla hodnotu stokorunovou. Zájemci o výpomoc by si tedy pořídili za 70 či 80 korun šek se stokorunovou hodnotou. Rozdíl by jim pak dorovnaly dotace od státu či daňová úleva, vysvětlil základ systému Jiří Horecký z Unie zaměstnavatelských svazů. 

Velmi dobré zkušenosti jsou s výpomocemi v domácnostech nebo firmách například ve Francii, kde tuto možnost využívá kolem 330 000 lidí, nebo ve Finsku a Belgii. Stát sice šeky musí dotovat, ale stále se mu tovyplácí, protože ušetří na podporách nebo na rekvalifikacích pro nezaměstnané. Nápad podporuje i Úřad práce ČR. Má to výhodu i v tom, že lidé by za prací nemuseli dojíždět. Pomáhat mohou třeba v sousedství. Naví se uplatní jak matky na mateřské, tak starší ročníky, pochvaluje si Marie Bílková, generální ředitelka Úřadu práce ČR.

Projekt už osobně znají i někteří Češi. Před několika lety byl vyzkoušen na jihu Moravy. Ve Znojmě, Vyškově a Hodoníně se zapojilo kolem 160 lidí bez práce. Za poukázky tehdy uklízeli, dohlíželi na bezpečnost dětí u škol nebo naskladňovali zboží. Úřad práce tehdy zaměstnavatelům proplácel plnou hodnotu vydaných šeků.

Dále čtěte: Víte, co je to zkouška z profesní kvalifikace? Už ji má 70 000 Čechů

Chybí levná i kvalifikovaná pracovní síla

Na aktivní politiku zaměstnanosti chce vláda jen letos dát 3 miliardy korun. Dále budeme podporovat práci na zkrácený úvazek nebo veřejně prospěšné práce pro dlouhodobě nezaměstnané, nechal se slyše premiér Bohuslav Sobotka. Důležité je pro něj také zlepšení čerpání peněz z evropských fondů, podpora podnikání a větší spolupráce školství a podniků. V Poslanecké sněmovně totiž zazněla výtka, že to co vychází ze škol, neodpovídá trhu práce. Je potřeba lépe cílit výchovu, aby se snížil počet nezaměstnaných absolventů. Problém totiž mají i absolventi vysokých škol. 

Změnit situaci v této oblasti dlouhodobě navrhuje i Hospodářská komora. Podle ní není možné upřednostňovat humanitní obory, kdy je Česká republika technické orientace. Dlouhodobě říkáme, že je nutné pokusit se nastavit celou změnu systému zaměstnávání jak mladých lidí, tak i lidí ve věku 50+. Právě to je úkol, který si Hospodářská komora dává s novou ministryní práce a sociálních věcí ČR a dalšími členy vlády. Stěžejní je pak i spolupráce s Úřadem práce jak na centrální, tak i regionální úrovni. I nadále společně usilujeme o to, aby zaměstnavatelé hlásili nové pracovní pozice a tím docházelo k tolik důležitému propojování informací, komentuje Petr Kužel, prezident Hospodářské komory. Více o této problematice v článku Školy chrlí další nezaměstnané, je čas říci dost.

Najděte si svého daňového poradce

Vyzkoušejte novou databázi daňových poradců. Přehledně řazeno podle kraje působnosti, oboru specializace i jazykových možností. Získejte kontakt ihned. Uložte si do záložek: www.podnikatel.cz/danovi-poradci/

Vláda má své programové prohlášení

Přihlásili jsme se k politice hospodářského růstu, k ekonomickému programu, který bude založen na podpoře podnikání, na podpoře fungující a transparentní státní správy, efektivním trhu práce, dlouhodobě udržitelném penzijním systému, sociálním smíru ve společnosti a investicím do vzdělání, vědy a výzkumu, prohlásil mimo jiné na večerní tiskové konferenci premiér Bohuslav Sobotka.

skoleni_15_4

Kabinet podle něj bude pracovat na vytváření podmínek pro budoucí přijetí evropské měny. Podle ministra financí Andreje Babiše je ale cesta k euru dlouhá a nezvládneme ho přijmout v tomto volebním období. Je nutné zlepšit hospodářskou politiku vlády a nepřipustit, aby Česká republika přišla o další evropské dotace. Aktuálně totiž hrozí ztráta 24 miliard korun. Tyto peníze jsou potřebné pro výstavbu infrastruktury. Musíme Českou republiku zatraktivnit. Chybí nám spojení na Rakousko, nemáme dokončenou dálniční síť ani rychlovlaky. Nikdo nemůže čekat, že z ničeho nic přijde investor třeba na Bruntálsko. A domácího investora těžko něco může táhnout na Karlovarsko, když tam nevede dálnice, uvádí Andrej Babiš.

Vládními prioritami je zlepšení výběru daní, vyšší valorizace penzí a od příštího roku růst minimální mzdy. Také má skončit důchodová reforma, pozůstatek vlády Petra Nečase. Vláda také bude garantovat rovné zacházení s poskytovateli sociálních služeb a pracovat na energetické koncepci a surovinové politice.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).