Hlavní navigace

Zákon omezující otevírací dobu obchodů patří do koše. Důvodů existuje několik

11. 9. 2014
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed
Návrh senátorů, aby měly obchody během 7 svátků zcela zavřeno, patří do propadliště dějin. Důvodů pro zamítnutí lze najít hned několik. (KOMENTÁŘ)

Poslanecká sněmovna se brzy dostane k projednávání návrhu zákona, který má ve vybraných svátečních dnech omezit otevírací dobu v maloobchodě a velkoobchodě. Norma však tzv. “pokulhává na obě nohy” a existuje několik důvodů, proč by neměla být přijata. Pomiňme přitom navíc otázku, zda má vůbec stát právo hovořit podnikatelům do toho, v jaké dny mají mít otevřeno.

Čtěte více: Otevírací doba obchodů se má omezit. Během 7 svátků by měly mít zcela zavřeno

Samoregulace funguje na jedničku

Ilustrační obrázek.
Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed

Omezení otevírací doby obchodů jde proti podnikatelům.

Ač se někteří zákonodárci a odbory snaží tvrdit opak, v obchodě funguje, co se týče otevírací doby, poměrně flexibilní samoregulace. Ta se odvíjí od poptávky zákazníků. Není to tak dávno, co řada obchodních řetězců spustila s velkou pompou non-stop otevírací dobu, aby ji v tichosti po několika měsících opět zrušila. Zákazníci ji jednoduše nevyužívali a obchodníkům se nevyplatilo mít pořád otevřeno. Navrhovaný zákon navíc částečně přináší dříví do lese. Během některých svátků už totiž mají obchody zavřeno i v současnosti. Naprostá většina řetězců má otevřeno na Štědrý den jen dopoledne a na první svátek vánoční neotevírá vůbec. Zavřeno má většina obchodníků rovněž na Nový rok. Některé supermarkety navíc neotevírají ani na Štěpána (26. prosince) a otevírací dobu omezují i na Silvestra. Zákaz prodeje během vánočních svátků by tak nepřinesl výraznou změnu. Nemluvě rovněž o tom, že i v další svátky sami obchodníci otevírací dobu omezují.

Čtěte také: Vánoce se podnikatelů netýkají, pětina OSVČ bude pracovat i o Štědrém dnu

Zákon diskriminuje ty, kteří o svátcích pracovat chtějí

Zastánci omezení otevírací doby argumentují především tím, že zaměstnanci by měli mít právo o svátcích nepracovat a užívat se svoji rodinou. V důvodové zprávě se dokonce píše: Sociální dopady budou příznivé, neboť lidé budou mít více volného času, aby se mohli věnovat své rodině a koníčkům, na což klade Evropská unie zvýšený důraz. Pracovní život by neměl negativně zasahovat do rodinného a osobního života. Autoři zákona však zapomínají, že platí staré dobré přísloví “bez práce nejsou koláče” a že vydělané peníze umožňují užívat si právě rodinu a koníčky. Senátoři vůbec neberou v potaz, že řada zaměstnanců chce o svátcích pracovat, jelikož za to dostanou více peněz. Všech těchto pracovníků by se plošný zákaz negativně dotkl.

Zákon upřednostňuje menší obchodníky

Problematické jsou i samotné parametry zákona. Zákaz se totiž nemá týkat prodejen, jejichž prodejní plocha nepřesahuje 200 m2, čerpacích stanic, lékáren, prodejen v místech zvýšené koncentrace cestujících na letištích, železničních stanicích a autobusových nádražích, prodejen ve zdravotnických zařízeních a maloobchodu a velkoobchodu v době, kdy je vyhlášen stav nebezpečí, nouzový stav, stav ohrožení státu nebo válečný stav. Zákon tak diskriminuje větší obchodníky oproti menším. Stejně tak zákon diskriminuje, alespoň ve smyslu záměru, zaměstnance malých obchodů. Oni nemají mít právo trávit čas s rodinou? Při české vynalézavosti se dá navíc očekávat, že se obchodníci dokáží zákonu vyhnout. Obchody se proto budou ve svátky například zmenšovat či se preventivně už dopředu rozdělí na několik menších obchodů, aby nespadaly pod normu. V neposlední řadě se nabízí otázka, proč se „právo na čas s rodinou ve svátcích“ týká jen obchodů a ne i dalších odvětví?

Chybí zdůvodnění “systematického” výběru svátků

Minimálně zajímavý je rovněž výběr svátků, kterých se norma týká. Zákon totiž omezuje otevírací dobu jen v některé svátky. Konkrétně jde o osm svátku. Na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. prosince a 26. prosince by mělo být zavřeno zcela. 24 prosince by byl pak zakázán prodej od 12 hodin. Nabízí se logická otázka, proč nemá zákaz platit i 1. května, 5 a 6. července a 17. listopadu? Svátek práce se má slavit prací, ale Den českého státnosti nikoli? Připomínka upálení Jana Husa a Den věrozvěstů Cyrila a Metoděje nestojí za omezení otevírací doby? Zdůvodnění, proč autoři vybrali svátky, které vybrali, by určitě stálo za přečtení.

Brand24

Omezení by poškodilo i zákazníky

Omezení otevírací doby by dále dopadlo na všechny zákazníky, kteří v dané svátky či v danou dobu potřebují nakoupit. Ve velkých obchodech by neměli možnost a museli by tak zamířit do dražších a leckdy i vzdálenějších krámků, které by za běžných okolností nenavštívili.

Zákon přijde brzy na paškál

Zda má norma šanci projít, ukáže až schvalování v Poslanecké sněmovně. Návrh zákona je zařazen na jednání, které má začít příští středu. Každopádně se nedá očekávat, že by návrh zákona vládní koalice jednomyslně podpořila. Už stanovisko vlády, kterým vláda deklarovala neutrální postoj, totiž napovídá, že se jednotlivé strany na podpoře neshodly a že se ještě na půdě Parlamentu (a možná i mimo něj) odehraje tvrdý boj.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).