Hlavní navigace

Zákaz kouření se má vyhnout „šíšám“, zůstává jedno levnější nealko než pivo

7. 6. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos, podle licence: Rights Managed
Ve sněmovně opět leží zákon, který zakazuje kouření v restauracích. Výjimku mají mít vodní dýmky (tzv. šíšy) a elektronické cigarety.

Zákaz kouření v restauracích sice před pár týdny neprošel Poslaneckou sněmovnou, vláda však již schválila nový návrh zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek. Ten oproti původnímu obsahuje několik změn. Připravili jsme přehled těch nejzásadnějších.

Zákaz kouření může od roku 2017 začít platit

Když Poslanecká sněmovna projednávala před 14 dny ve třetím čtení novelu tzv. protikuřáckého zákona, málokdo čekal, s jakým výsledkem rozprava dopadne. Nejprve prošlo několik pozměňovacích návrhů, které byly podpořeny napříč sněmovnou, následně však poslanci při závěrečném hlasování návrh zákona jako celku odmítli. Na schválení zákona chyběly především hlasy poslanců hnutí ANO. V koalici se pak strhla ostrá přestřelka mezi jednotlivými stranami, které se vzájemně obviňovaly z porušení dohod.

Čtěte více: Kouření v restauracích zakázáno nebude. Zákon dnes sněmovnou neprošel

Po uklidnění vášní si ale koaliční strany opět sedly ke stolu a ministerstvo zdravotnictví dostalo za úkol předložit zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek znovu. To se také minulý týden stalo a vláda zákon podpořila. Nyní o něm bude opět jednat Poslanecká sněmovna a existuje šance, že nabude účinnosti do konce letošního roku. Vláda totiž sněmovně navrhla projednávání návrhu zákona tak, aby s ním sněmovna mohla vyslovit souhlas již v prvém čtení.

Návrh vychází z neschváleného zákona

Stávající návrh, o kterém budou poslanci jednat, se ovšem liší od první předložené verze zákona. Nynější návrh má v podstatě podobu, v jaké prošel původní zákon třetím čtením po schválení pozměňovacích návrhů, než byl jako celek zamítnut. Chybí v něm jen návrh poslance ODS Marka Bendy, který počítal s tím, že by restaurace mohly ve svých prostorech zavést kuřárny, kam by nesměla obsluha.

I nyní je tedy navrhován úplný zákaz kouření ve vnitřních prostorech všech provozoven stravovacích služeb, a to bez ohledu, zda se jedná o provozovnu provozovanou na základě hostinské činnosti či nikoliv. Pojem „provozovna stravovacích služeb“ je vysvětlen v § 2. Míní se jím např. restaurace, kavárny, vinárny, čajovny, bary atd. Stejně tak i nyní zákon obsahuje povinnost pro podnikatele, aby prostor, kde je kouření zakázáno, označili u vstupu zjevně viditelnou grafickou značkou „Kouření zakázáno“. Grafická podoba značky je uvedena v příloze k zákonu.

Zákaz se nebude týkat vodních dýmek a e-cigaret

Novinkou však je výjimka pro čajovny, respektive vodní dýmky (tzv. šíšy). Zákaz kouření se totiž nebude vztahovat na užívání (kouření) vodních dýmek. Podle zdůvodnění u uvedeného pozměňovacího návrhu je kouření vodních dýmek dnes naprosto běžné v čajovnách, které jsou s ním již neodlučně spojeny. Plošný zákaz kouření by pro ně mohl mít likvidační dopady, protože právě nabídka vodní dýmky patří k jejich charakteristickým rysům a tvoří podstatnou část tržeb, vysvětluje se v důvodové zprávě. I nadále též bude možné v restauracích, barech apod. užívat elektronické cigarety.

Čtěte také: Zákaz kouření nepostihne jen hospody, potopí i řadu čajoven s vodními dýmkami

Oproti původnímu znění se rovněž rozšířilo množství míst, kde bude kouření zakázáno. Nově nepůjde kouřit v prostoru zoologické zahrady, s výjimkou vnějších prostor, které provozovatel zoologické zahrady ke kouření vyhradí. Do zákona se dále vrátil zákaz kouření na nástupištích, v přístřešku a čekárně veřejné dopravy. V původní verzi se zákaz měl týkat jen krytých nástupišť. Zákaz kouření na krytých i nekrytých nástupištích byl platný do 30. 6. 2010 a je navrhováno jej obnovit v souladu s jedním z podpořených pozměňovacích návrhů v rámci třetího čtení k sněmovnímu tisku č. 508 v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR, píše se v důvodové zprávě.

Nealko levnější než pivo v návrhu zůstalo

Zákon se ovšem netýká jen prodeje tabákových výrobků, nýbrž i prodeje alkoholických nápojů. I v nové verzi zákona zůstala povinnost pro restaurace a stánky s občerstvením, které prodávají alkohol, mít v sortimentu nápojů alespoň jeden nealkoholický nápoj levnější než nejlevnější nabízený alkoholický nápoj stejného objemu.

Na sportovních akcích naopak půjde prodávat též víno. V původním návrhu totiž byla obsažena jen možnost prodávat alkoholické nápoje obsahující nejvýše 4 % objemová ethanolu. V novém návrhu je hranice posunuta na 4,3 % objemová ethanolu a prodejci budou moct nabízet i víno. Dále se rozšiřuje explicitní výčet míst nebo akcí, na kterých lze příležitostně prodávat alkoholické nápoje s výjimkou lihovin. Jde například o ochutnávky vín, ochutnávky částečně zkvašených hroznových moštů, farmářské trhy, tradiční akce.

Opilou mládež musíte vyzvat k odchodu

Aktuální návrh též nepočítá s tolika povinnostmi pro prodejce alkoholických nápojů prostřednictvím prostředku komunikace na dálku, jak byly uvedeny v původním návrhu. Naopak se ale zpřísnil § 16 zákona. V původní verzi obsahoval zákon oprávnění pro prodejce a restauratéry, aby mohli vyzvat osobu mladší 18 let, která je zjevně pod vlivem alkoholu, k opuštění provozovny. Nově budou restauratéři muset tuto osobu vyzvat k opuštění tohoto prostoru.

Daně x

Způsob zajištění dodržování tohoto ustanovení je na samotném prodejci. Například lze zjevně podnapilého mladistvého do provozovny nevpustit, a pokud se zde již vyskytuje, lze jej vyzvat k opuštění provozovny nebo ho vyvést. To může učinit prodejce, zaměstnanec provozovny, popřípadě pracovník bezpečnostní služby, ostraha nebo pracovník dohlížející na bezpečnost. V případě, že takový mladistvý neuposlechne výzvy nebo pokud hrozí nebezpečí osobám, majetku či veřejnému pořádku, lze požádat o poskytnutí pomoci Policii ČR, případně obecní policii, konkretizuje se v důvodové zprávě.

Zákon v neposlední řadě ještě počítá s omezením prodejních míst tabákových výrobků a alkoholu či s posílením pravomocí kontrolních úřadů. Pokud norma tentokrát parlamentem projde, nabude účinnosti poslední den letošního roku.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).