Hlavní navigace

Začíná Měsíc biopotravin

1. 9. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Dnes začíná akce Září – měsíc biopotravin, kterou už posedmé vyhlašuje Ministerstvo zemědělství. Skrze motto „Značíme kvalitu“ se tentokrát zaměřuje na označení biopotravin, které odkazuje na systém kontrol ekologických zemědělců a biovýrobků a představuje garanci kvality. Během září se konají biojarmarky, dny otevřených vrat na biofarmách, nebo dny otevřených dveří u výrobců biopotravin.

Aktuálně (k 25. 8.) je v Česku registrováno 4022 ekologických farmářů a za rok 2010 získali ekozemědělci přes Ministerstvo zemědělství na dotacích 1,15 miliardy korun (80 procent z částky přitom pochází z peněz Evropské unie). Ke stejnému dni bylo v Česku zaregistrováno 650 výrobců biopotravin.

Podle Jana Zemana, předsedy sekce biovýrobců Potravinářské komory, který je zároveň spojený s Biopekárnou Zemanka, je Měsíc biopotravin pro producenty přínosný, protože podporuje poptávku. Jak řekla na tiskové konferenci Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO svazu ekologických zemědělců, zájem o bioprodukty roste především lokálně, zvyšuje se zájem o přímý prodej na farmách. Vzhledem k poptávce a k tomu, že ne všichni farmáři mají zájem svou produkci navyšovat, je v Česku místo na trhu pro další zájemce o farmaření, domnívá se Nesrstová.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).