Hlavní navigace

Začátek roku přinese nový systém kontrol zemědělců

15. 9. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Od 1. 1. 2009 bude pro české zemědělce zaveden nový systém křížové shody, tzv. Cross-compliance, jehož smyslem je účinný systém dohledu nad správnou zemědělskou praxí a dodržováním zákonných požadavků. To umožní nadále čerpat finanční podporu ze zdrojů Evropské unie.

Výše zmíněný systém má napomoci dodržování předpisů ohledně zemědělských a environmentálních podmínek. Zemědělcům bude zaveden bodový systém, jež bude vypovídat o dodržování podmínek nutných pro přiznání dotace. Reálné kontroly budou probíhat nejdříve od 15. května 2009 u 250 až 300 podniků v jednom až dvou dnech, přičemž podmínky pro úspěšné splnění budou jasně definovány. Za tímto účelem je již připravována publikace i internetový web na stránkách Ministerstva zemědělství.

Někteří z podnikatelů mají z nově zaváděného systému obavy, které vyvrací ministr Gandalovič: Cílem není zbytečná administrativa a sankce, ale prevence v oblasti životního prostředí a navrácení selského rozumu do hospodaření s půdou a vodou. Takto se vyjádřil u příležitosti jeho páteční pracovní cesty po středních a jižních Čechách, kde chtěl systém křížové shody představit jejím nejbližším uživatelům a zjistit, jak jsou na jeho zavedení připraveni.

Česká republika se zavázala jako člen EU zavést systém nejpozději od počátku příštího roku, aby tak mohla i nadále využívat finanční zdroje na podporu zemědělství. Nadcházející zimní měsíce proto budou zaměřeny na proškolení zaměstnanců, poradců a inspekce v zájmu co nejhladší implikace celého systému. Jeho součástí bude i tzv. Charta farmáře, v níž bude ošetřen postup odvolání, přístup státní správy a práva zemědělců. Čtěte více: Zemědělce čeká bodový systém jako u řidičů

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).