Hlavní navigace

Z tisku: Sociální výdaje státu opět porostou

10. 4. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Podle ministra práce a sociálních věcí PETRA NEČASE ušetřil stát na sociálních dávkách díky změnám v sociální politice 80 miliard korun. Vloni se změnily podmínky pro jejich výplatu. Pohoršili si hlavně příjemci nemocenských dávek a rodičovského příspěvku. Naopak na příspěvku lidem závislým na péči ostatních se vyplatilo o čtyři miliardy korun více. Píše se v Právu a v Lidových novinách.

Meziročně poklesly výdaje na přídavky na děti, sociální příplatek, příspěvek na bydlení, rodičovský příspěvek, porodné a pohřebné o 6,6 miliardy ko­run. Na dávkách v hmotné nouzi jsme ušetřili další půl miliardy, uvedl Nečas v Právu. Dodává, že na změnách vydělaly rodiny s dětmi. Jejich podpora byla přenesena do daňového systému.

Blížící se volby a připravovaný protikrizový balíček však počet příjemců dávek zvýší. Chystá se zvýšení slev na dani na dítě, zvýšení přídavků na děti a prodloužení doby výplaty podpory v nezaměstnanosti. Podle ALEŠE MICHLA, analytika Raiffeisenbank je zvýšení dávek částí předvolební kampaně. Výdaje na sociální politiku se zvyšovaly i před minulými volbami. Pak se zmrazily. Teď je opět navyšujeme, upozorňuje Michl v Lidových novinách.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).