Hlavní navigace

Z tisku: Dle studie VŠE hrozí až třetině českých firem krach

21. 4. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Jak vyplynulo ze studie řešitelů Fakulty podnikohospodářské Vysoké školy ekonomické v Praze, může finanční krize zničit řadu firem. Třetina až pětina podniků už svou činnost v podstatě zastavila. Jedná se převážně textilky, sklárny ale i strojírny. Informují dnes Právo a Lidové noviny.

Naopak s hospodářskou krizí se velmi dobře potýká zhruba pětina až čtvrtina firem. Podle průzkumu není další pětina v dobrém stavu, ale zatím se nedostala do existenčního tlaku. Ukazuje se ještě výrazněji než dříve, že tato krize má dva významné znaky. Prvním je strukturální charakter, tedy že některé obory postihuje dramaticky více než jiné, sdělila v Právu k výsledkům uskutečněného výzkumu EVA KISLINGEROVÁ, vedoucí katedry podnikové ekonomiky VŠE. Nyní podle Kislingerové zjišťujeme, s jak výrazným rozdílem postihla krize finančního sektoru, spojená s drastickým zhoršením úvěrových podmínek, jednotlivé firmy v závislosti na jejich připravenosti na potíže a na dřívějším hodnocení rizik.

Průzkumu, který se uskutečnil v březnu 2009, se zúčastnilo osmdesát tuzemských firem. Vzorek respondentů odpovídající podnikatelské situaci celého Česka byl zastoupen jak regionálně, tak i oblastí podnikání, velikostí firem a počtu zaměstnanců.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).