Hlavní navigace

Skončil jsem školu a chci podnikat, jak na pojištění?

30. 8. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 258398
Skončili jste školu a chcete začít podnikat? Kdy se začíná platit sociální a zdravotní pojištění? Čtěte odpověď z našich odborných poraden.

Jaký je postup v okamžiku, kdy student končí studium a chce začít podnikat. Kdy a jak se platí zdravotní a sociální pojištění? Odpovídá Dagmar Kučerová, redaktorka Podnikatel.cz, která radí v odborných poradnách na forum.podnikatel.cz

Sociální a zdravotní pojištění po ukončení studia

V září ukončuji studium na vysoké škole, není mi ještě 26 let. Zhruba od listopadu začnu podnikat v rámci s.r.o., jehož jsem jednatelkou, které v současné době není činné.

Odkdy musím prosím platit zdravotní a sociální pojištění a jakým způsobem? Jako firma či OSVČ zaměstnané svojí firmou?

Firma, jejíž jsem jednatelem, se bude zabývat tělovýchovnou činností a já zde budu rovněž působit jako lektor. Jaký je optimální model pro placení pojištění v daně situaci?

Pokud dotaz správně chápu, prozatím nemáte z podnikatelské ani jiné činnosti žádné příjmy. Minimální zdravotní pojištění není student povinen platit v měsíci, ve kterém složí poslední státní zkoušku a v měsíci následujícím, pokud nemá po celý měsíc příjmy ze zaměstnání nebo není OSVČ. Více zde: Podnikající absolventi škol platí minimální zálohy na pojistné 

V měsíci listopadu předpokládáte zahájení činnosti jako jednatelka s.r.o. Odměny jednatele se zdaňují jako příjmy ze závislé činnosti, tedy i sociální a zdravotní pojištění budete odvádět obdobně jako zaměstnanci. Zálohy na pojistné jako OSVČ platit nemusíte, jestliže budou vaše příjmy z činnosti pro s.r.o. alespoň ve výši minimální mzdy, tj. v současné době 8000 Kč.

Budete-li současně působit jako lektorka, měla byste uzavřít s s.r.o. pracovní poměr na lektorskou činnost.

Rozhodně bych vám doporučovala před zahájením činnosti společnosti konzultaci s účetním či daňovým poradcem.

skoleni_15_4

Čtěte Speciál: Začínající podnikatel

Vypracovala Dagmar Kučerová

Chcete také poradit? Využijte našich odborných poraden. Položit nový dotaz

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).