Hlavní navigace

Výzva k prokázání a doložení údajů v hlášení k DPH není šikana, brání se berňák

6. 6. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Vyzvat plátce DPH, aby doložil a prokázal to, co tvrdí v kontrolním hlášení, je legitimní a nezbytné k odhalení podvodů. Správce daně protiprávně nejedná.

Finanční správa se brání kritice v souvislosti s kontrolním hlášením k DPH. Správci daně jsou nařčeni z protiprávního jednání a také šikany plátců DPH v momentě, kdy jsou plátci vyzýváni, aby údaje, které uvedli v kontrolním hlášení k DPH, dodatečně doložili a prokázali. 

Prověřování zjištěných nesouladů ve vykázaných údajích na straně dodavatele a odběratele, je činnost zcela legitimní a je naprosto nezbytná pro odhalení podvodů v řetězcích a zabránění vykrádání státní kasy prostřednictvím neoprávněného čerpání nadměrných odpočtů DPH, uvádí Finanční správa ČR ve své tiskové zprávě.

Psali jsme: Vládo, co místo neustálých kontrolních zákonů podnikatelům krapet důvěřovat?

V momentě, kdy je na základě kontrolního hlášení zjevný nesoulad mezi přiznanou daní na výstupu u jednoho plátce a uplatněným odpočtem daně u druhého plátce, je povinností správce daně, aby tuto nesrovnalost prověřil. Ročně proteče systémem DPH 1,3 bil. korun, přičemž objem daňových úniků je odhadován na 80 mld. korun. Zavedení kontrolního hlášení přineslo už po třech měsících hodnocení k dnešnímu dni zvýšení inkasa na DPH ve výši minimálně 5 mld. korun, říká Martin Janeček, generální ředitel Generálního finančního ředitelství.

Nesoulad u sedmi procent

Z celkového počtu více než 500 tisíc plátců DPH dosud správci daně prověřili nesoulady v kontrolním hlášení u necelých 37 tis. plátců, což je pouhých 7 % z celkového počtu plátců. Podle slov Martina Janečka se prověřování dotklo jen minimálního počtu plátců a nejednalo se tedy o žádnou masovou akci.

Čtěte také: Nepodali jste kontrolní hlášení včas? Zajímáte nás, varuje Finanční správa

Kontrolní hlášení se plátců DPH týká od ledna tohoto roku.. Při zpracování kontrolních hlášení za období leden až březen finanční správa detekovala téměř 90 tis. rizikových případů, kdy nebyla vykázána daň či byla přiznána daň nesprávně nižší. Také ne všichni plátci přiznanou daň zaplatili, uvádí se v tiskové zprávě.

Daně x

Psali jsme: Braňte se Kombajnu, nelegálnímu postupu u kontrolních hlášení. Podejte stížnost

Máte výhrady, ozvěte se

Pro případ, že by měl plátce DPH, kterého se prověřování nesouladu v kontrolním hlášení týká, pocit, že je postup správce daně nesprávný, nabízí finanční správa možnost se ozvat. Prostřednictvím formuláře mohou plátci DPH podávat podněty, které budou posléze prověřeny daňovými odborníky.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).