Hlavní navigace

Vyšší výdajové paušály pro živnostníky jsou realitou, Klaus podepsal příslušný zákon

14. 8. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Živnostníci se mohou těšit na vyšší výdajové paušály. Prezident Václav Klaus dnes podepsal příslušný zákon, který je zavádí. Výdajové paušály mohou uplatnit ti podnikatelé, kteří nemají zaměstnance nebo investice, místo toho, aby podrobně dokládali své výdaje.

Paušály zůstávají stejné jen u zemědělců a u příjmů z pronájmu. Nově si budou moci uplatnit výdaje ve výši 80 % příjmů řemeslníci, čímž by se jejich výdajový paušál vyrovnal se zemědělci. Polepšily by si i další živnosti, jejichž strop by se zvedl o 10 %, respektive o 20 %, na stejnou hodnotu 60 %. Vyšší paušály si budou moci podnikatelé uplatnit již za tento rok. Proti zákonu se ale staví ministr financí Eduard Janota, jelikož podle něj ničemu nepomůže a pouze zatíží rozpočet miliardami korun.

Odborníci se však k návrhu nestaví tak kriticky. Tuzemskému hospodářství prý neuškodí a státní rozpočet by měl zatížit maximálně v řádu stovek milionů korun. Ekonomové totiž tvrdí, že ministerstvo vycházelo při svých výpočtech ze špatných údajů. Zároveň ale dodávají, že živnostníkům by spíše pomohlo snížení byrokracie a administrativních povinností.

Zvýšení výdajových paušálů přivítali podnikatelé, asi pětina živnostníků je totiž využívá. Nemusejí tak vést složité účetnictví a stačí jim evidovat pouze své příjmy a pohledávky. Podle Petra Kužela, prezidenta Hospodářské komory ČR, tak dále klesne daňové zatížení a s ním spojená administrativa. Ve srovnání zaměstnanec a živnostník se daňové podmínky díky tomuto návrhu sbližují. Živnostník i zaměstnanec tak budou do státního rozpočtu odvádět přibližně stejnou sumu. Státní rozpočet to nijak dramaticky nezatíží, naopak to pomůže v době recese drobným podnikatelům, doplnil Petr Kužel. Čtěte více: Poslanci propašovali vyšší výdajové paušály přes značení lihu

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).