Hlavní navigace

Vyšší silniční daň pro stará vozidla

28. 12. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Blíží se termín podání daňového přiznání k silniční dani. To podává jak fyzická nebo právnická osoba, která vozidlo k podnikání používá, tak i zaměstnavatel, který vyplácí cestovní náhrady zaměstnanci při použití jeho osobního vozidla. Pokud tedy nevznikla povinnost platit silniční daň tomuto zaměstnanci, např. z jeho vedlejší podnikatelské činnosti.

Daňové přiznání k silniční dani za rok 2009 podává poplatník do 31. ledna 2010. Daň se platí zálohově čtyřikrát v průběhu roku. Do 15. dubna (záloha za leden až březen), do 15. července (záloha za duben až červen), do 15. října (záloha za červenec až září) a do 15. prosince (záloha za říjen až listopad). Zbylou část za prosinec a případné doúčtování doplatí poplatník spolu s daňovým přiznáním do 31. ledna. Čtěte více: Slevy na silniční dani poprvé v přiznání za rok 2008

Od roku 2009 se zvýšila silniční daň u tzv. starých vozidel z původních 15 % na 25 %. Za staré vozidlo se přitom považuje každé vozidlo, které bylo vozidlo registrováno poprvé v ČR nebo v zahraničí do 31. prosince 1989.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).