Hlavní navigace

Vyšší minimální mzda a konec sKaret, hlavní cíle nového ministra práce

11. 7. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: www.isifa.com
Ministerstvo práce a sociálních věcí převzal do svých rukou František Koníček. Bude se zasazovat zvýšení minimální mzdy a chce dotáhnout další rozdělané věci.

Ministerstvo práce a sociálních věcí ode dneška vede František Koníček. Do funkce ho oficiálně uvedl předseda úřednické vlády Jiří Rusnok. Koníček je vystudovaným ekonomem a zkušeným manažerem, který pracoval v České republice, ale také v Německu nebo ve Švédsku. Ve své nové funkci by se měl zabydlet velmi brzy, protože na resortu práce už kdysi působil jako ekonomický náměstek. Koníček uvedl, že se chce co nejdříve důkladně seznámit s aktuální situací a pak se pustí do plnění prioritních úkolů. Ty vycházejí ze záměrů nové vlády a jejich podstatou je stabilizovat resort práce a sociálních věcí.

Prioritní úkoly ministra práce a sociálních věcí Františka Koníčka:

Řešení projektu sKaret – v návaznosti na pravděpodobné schválení senátního návrhu na zrušení sKaret připravit plynulé ukončení tohoto projektu.

Dokončení rozpracované legislativy – na jednání Vlády ČR zařadit a prosadit zejména zvýšení minimální mzdy.

Stabilizace úřadu – zajistit organizační, personální i technickou stabilizaci ministerstva práce a sociálních věcí a jeho podřízených organizací.

Zefektivnění čerpání peněz z Evropské unie – zrevidovat realizované projekty a navrhnout jejich optimalizaci.

Lidé, kteří mě znají, vědí, že si vždy nejdříve osobně a podrobně zjistím, jak se věci mají, a pak teprve dělám změny. Tak tomu bude i na ministerstvu. Nepůjde však o další reformy, ale o stabilizaci. V řadě věcí mohu navázat na mou předchůdkyni Ludmilu Müllerovou, které patří za odvedenou práci mé poděkování, prohlásil ministr František Koníček.

Plán pro zaměstnanost

Ilustrační obrázek.
Autor: www.isifa.com

František Koníček byl uveden do ministerské funkce. Práci své předchůdkyně chválí. 

A na co by tedy mohl navázat v případě, že úřednický kabinet získá důvěru Poslanecké sněmovny? Například na Plán pro zaměstnanost, který má pomoci vytvořit nová pracovní místa a dát lidem bez práce šanci. Má sedm bodů, mezi kterými nechybí změny v systému podpory firem – „kurzarbeit“ a nových míst pro absolventy škol a mladé lidi bez práce. Plán s rozpočtem 7 miliard korun posvětila ještě ministryně Ludmila Müllerová. Díky novým opatřením mají získat práci desítky tisíc lidí.

1. Podpora mladých a absolventů
Ministerstvo výrazně podpoří vznik míst pro mladé lidi do 30 let. Zaměstnavatelé na nově přijatého mladého zaměstnance z evidence úřadu práce budou moci maximálně jeden rok získávat od státu měsíční příspěvek až 24 000 korun (hrubá mzda plus odvody). Jednorázově budou moci dostat také peníze na vybavení, které potřebují pro zřízení místa. Ministerstvo také podpoří čerstvé absolventy škol při hledání práce. Od poloviny roku se spustí regionální projekty, například individuální poradenství při hledání zaměstnání, případně rekvalifikace čerstvých absolventů. Odborné praxe pro mladé do 30 let jsou určeny pro uchazeče o práci, kteří jsou v evidenci Úřadu práce ČR více než 4 měsíce a mají minimální nebo žádnou pracovní zkušenost. Zapojit se může až 3 200 lidí.

2. Podpora zaměstnání matek a dlouhodobě nezaměstnaných
Ministerstvo finančně podpoří firmy zaměstnávající na zkrácené pracovní úvazky matky s dětmi nebo lidi, kteří pečují o blízkou osobu, a také nezaměstnané, kteří jsou delší dobu bez práce. Zaměstnavatelům Úřad práce ČR nabídne vyšší příspěvek, jakýsi bonus za to, že ve srovnání s plným úvazkem dají práci více lidem a zohlední jejich osobní možnosti. Zároveň tím ministerstvo pomůže i dlouhodobě nezaměstnaným, kteří už ztratili pracovní návyky a pro začátek je mohou získat zpět i díky práci na částečný úvazek.

3. Kurzarbeit – Projekt Vzdělávejte se pro stabilitu!
V dubnu ministerstvo výrazně zjednodušilo podmínky pro firmy, které žádají o
peníze z projektu určeného na zachování pracovních míst. Aby firmy získaly dotaci, musely dosud prokazovat, že jim meziročně klesly tržby z prodeje vlastních výrobků a služeb minimálně o 20 %. Nově se tento pokles posuzuje za provozovnu nebo organizační složku-jednotku, která spadá pod jediné
identifikační číslo. Zcela se zrušila podmínka, podle které musel zaměstnavatel dokázat, že minimálně jeden měsíc byla na jeho straně překážka v práci vůči zaměstnanci, kterého chce zařadit do odborného rozvoje v rámci projektu.

4. Chceš práci tam, kde žiješ? Rekvalifikuj se
Ministerstvo práce a sociálních věcí chce lepším zaměřením rekvalifikací aktuálně reagovat a respektovat potřeby každého regionu. Zaměstnanci Úřadu práce ČR budou daleko více než dosud diskutovat se zaměstnavateli a řešit zaměření rekvalifikací podle jejich potřeb.

5. Zaměstnej sám sebe. Buď OSVČ
Ministerstvo plánuje podpořit i ty nezaměstnané, kteří se rozhodnou začít podnikat. Úřady práce nabídnou vzdělávací aktivity pro budoucí OSVČ a také finanční pomoc. Nezaměstnaní, kteří předloží smysluplný podnikatelský záměr (ten úřad práce individuálně posoudí), budou moci získat 40 až 80 tisíc korun. Budoucí „podnikatel“ (OSVČ) se však musí zavázat, že bude svoji živnost provozovat nejméně po dobu, na které se s úřadem dopředu dohodne (obvykle 1 až 2 roky).

skoleni_15_4

6. Pomoz obci a neziskovým organizacím
Obcím a neziskovým organizacím Úřad práce ČR nabídne dotace na mzdy. Pokud
zaměstnají občany z evidence uchazečů o zaměstnání na nových pracovních místech, budou moci získat až 15 000 korun měsíčně na jednoho zaměstnance. Společensky účelná pracovní místa a veřejně prospěšné práce pomohou také
v organizacích, které poskytují sociální služby.

7. Lepší rady a pomoc
Už půl roku nabízí ministerstvo a pobočky úřadu práce kvalitnější poradenství nejen lidem, kteří hledají práci, ale také zaměstnavatelům, starostům obcí a měst a sociálním partnerům. Lepší komunikace a přenos informací mezi kontaktními a krajskými pracovišti úřadu práce a firmami zvýší kontakt i nabídku pracovních míst. Lepšímu poradenství úřady vytvořily novou metodiku a standardy práce s klienty, které znamenají individuální a přitom komplexní přístup.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).