Hlavní navigace

Vyšší DPH vláda zřejmě sněmovnou neprotlačí. Nově chce hlasovat také o důvěře

5. 9. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 329515
(Aktualizováno) Poslanecká sněmovna dnes znovu projednává stabilizační balíček, včetně dalšího zvýšení DPH, který vrátil Senát. Pro schválení, ale chybí hlasy.

Zda se skutečně od příštího roku zvýší DPH o jeden procentní bod, což je součástí stabilizačního balíčku vráceného Poslanecké sněmovně Senátem, nyní není vůbec jisté. Poslanci by měli o novele hlasovat dnes na sněmovní schůzi, ale vládní ODS nemá v Poslanecké sněmovně dostatečný počet hlasů na to, aby veto Senátu přehlasovala. Předpokládá se, že návrh dnes sněmovnou neprojde a vláda ho předloží znovu – další hlasování však podle premiéra Petra Nečase rovnou spojí s hlasováním o důvěře vlády. Poslanci dnes také odložili hlasování o církevních restitucích.

Růst DPH na 15 a 21 procent je jedním z návrhů vlády, který měl zabezpečit tok scházejících financí do státního rozpočtu. Zvednout se měla jen sazba daně, nikoliv výčet toho, co spadá do snížené sazby.

Čtěte také: Zvýšení DPH, solidární daň a omezení paušálů schváleno

Po několikahodinovém jednání poslanci odsouhlasili novelu zákona o důchodovém pojištění, která znamená nižší růst důchodů. Novelu také do Poslanecké sněmovny vrátil Senát. V odpoledních hodinách sněmovna přistoupila k projednávání Návrhu zákona o změně daňových, pojistných a dalších zákonů v souvislosti se snižováním schodků veřejných rozpočtů, o kterém stále jedná.

Proti předvolebním slibům

Součástí balíčku změn, které měly začít platit na začátku roku 2013, je také mimo jiné omezení výdajových paušálů pro fyzické osoby – podnikatele. Od některých původně plánovaných změn ale vláda upustila, například po protestech zemědělců odložila zrušení slevy na zelenou naftu.

Čtěte také: Vláda potvrdila zvýšení DPH a omezení paušálů. Kalousek už finalizuje rozpočet

Brand24

Tlak koalice na další zvýšení DPH jde přitom přímo proti jejím předvolebním slibů. Nejen že slibovala na výši daně nesahat, chtěla také pomoci firmám při placení této daně.

Čtěte také: Ověřili jsme plnění předvolebních slibů vládních stran. Výsledek? Tristní

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).