Hlavní navigace

Podle výzkumu se většina akademických pracovníků domnívá, že vysokým školám chybí fiance ze soukromého sektoru

4. 9. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Více jak 73 procent akademických pracovníků se domnívá, že ve vysokém školství chybí finanční prostředky ze soukromého sektoru, z podniků a firem. Vyplývá to z Výzkumu akademických pracovníků vysokých škol, který proběhl v květnu a červnu letošního roku v rámci Individuálního Projektu národního Reforma terciárního vzdělávání (IPn RTV) financovaného z Operačního programu Evropského sociálního fondu Vzdělání pro konkurenceschop­nost. Výzkum zjišťoval názory všech akademických pracovníků na současný stav českého školství a na možnosti řešení hlavních problémů, se kterými se vysoké školy potýkají (z oslovených 25 660 respondentů se online výzkumu aktivně účastnilo 6339 z nich).

Na otázku, jestli je na vysokých školách problémem nedostatek financí ze soukromého sektoru, odpovědělo 25 procent respondentů, že jde o zásadní problém. 47 procent respondentů se domnívá, že jde o docela velký problém. 26 procent si myslí, že o velký problém nejde. Pouze dvě procenta respondentů to za žádný problém nepovažují.

Na fakultách a katedrách je mnoho pedagogù, kteří získali sporé poznatky o podnikání v minulém režimu a od té doby v praxi nebyli a neznají její skutečné požadavky. Mnozí z nich setrvávají v myšlenkových schematech minulého století a zcela jiné ekonomiky a pouze oprášili tyto zásady novými přístupy tržní ekonomiky, komentoval situaci na fakultách ekonomického zaměření jeden z respondentů.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).