Hlavní navigace

Červencové výsledky českého průmyslu podnikatele zklamaly, příští měsíce ale vidí optimisticky

28. 8. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Průmyslová produkce v červenci meziročně klesla o 18,4 %, oznámil dnes podle průběžných výslednů Český statistický úřad (ČSÚ). Tržby z průmyslové činnosti byly podle ČSÚ meziročně nižší o 19,9 %, tržby z přímého vývozu klesly o 20,1 %. Hodnota nových zakázek meziročně klesla o 22,7 %. V podnicích s 50 a více zaměstnanci se evidenční počet zaměstnanců meziročně snížil o 13 %, průměrná mzda v těchto podnicích pak vzrostla o 2,4 %, vyplývá dále z dat ČSÚ.

Podnikatelé jsou výsledky zklamaní. Předběžné údaje o výsledcích českého průmyslu v červenci jsou pro nás určitým překvapením a zklamáním. Zároveň je to důkaz toho, že hospodářská recese zasáhla evropský průmysl velmi těžce, a ten se jen velmi těžce zvedá zpět na nohy. Vzhledem k informacím z podnikové sféry jsme očekávali výrazně lepší výsledek, než je znovu téměř dvacetiprocentní meziroční pokles výroby, komentuje aktuální statistiku prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel. A dodává: Přestože se trend snižování poklesu výroby z června tohoto roku zatím nepotvrdil, jsme přesvědčeni, že situace českého průmyslu se stabilizuje.

skoleni_15_4

Rostoucí počet nových zakázek a související oživení na evropských trzích jsou podle Kužela důvodem k optimistickému výhledu do dalších městíců. Přestože se důvěra v českou ekonomiku pomalu obnovuje, na výsledky průmyslu to zatím nemá větší vliv. Nepochybujeme ale o tom, že výsledky tuzemského průmyslu ve třetím a čtvrtém kvartálu budou více radostné, věří Kužel.

Ani analytici nevydí situaci pesimisticky. Opětovné prohloubení propadu průmyslové výroby z 12,2 % na 18,4 % je mírným zklamáním, ale nemělo by se jednat o velké překvapení. Odhadem trhu byl v průměru meziroční pokles průmyslu o 14,5 %. My jsme počítali s poklesem o 17 %, přičemž letošní červenec měl nevýhodu jednoho pracovního dne a horší výsledek signalizovaly i údaje o průmyslu ze sousedního Polska. Vzhledem k rostoucím objednávkám v západní Evropě a pokračování jejího hospodářského oživení lze usuzovat, že příští měsíce by se i v českém průmyslu měla situace zlepšovat, tvrdí například Michal Brožka, analytik Raiffeisenbank.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).