Hlavní navigace

Které výdaje spojené s osobním automobilem sníží základ daně?

21. 8. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Podnikatelé, kteří zahrnuli automobil do obchodního majetku, mohou snížit základ daně z příjmů o výdaje na spotřebované pohonné hmoty, výdaje na údržbu vozidla, odpisy automobilu, havarijní pojištění, povinné ručení a třeba i dálniční známku.

Je-li automobil zařazen do obchodního majetku a podnikatel chce auto používat i pro soukromé účely, je to možné. Podnikatel je pak povinen náklady, které vznikají s provozem automobilu vhodným poměrem rozdělit na část, kterou uplatní jako náklad v podnikání a část, která souvisí se soukromým využitím auta.

Snížit základ daně lze i o výdaje, které vznikají s provozem vozidla z pronájmu a dokonce i auta vypůjčeného. U vozidel pronajatých lze snížit základ daně o zaplacené nájemné, výdaje na spotřebu pohonných hmot v prokázané výši, údržbu a opravy podle nájemní smlouvy, pojištění a další výdaje, které souvisí s provozem vozidla.

U vypůjčených dopravních prostředků může podnikatel do nákladů zahrnout výši náhrady za spotřebované hmoty a také náklady na drobné opravy a údržbu vypůjčeného vozidla.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).