Hlavní navigace

Vybírejte své datové schránky, můžete v nich najít upozornění na dlužné pojistné

7. 10. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Pokud máte datovou schránku, rozhodně ji pravidelně kontrolujte. Můžete se díky tomu například zavčas dovědět, že dlužíte na zdravotním pojištění.

Nevyzvedávání zpráv z datových schránek se podnikatelům nemusí vyplatit. Některé zdravotní pojišťovny zasílají například do datových schránek firem upozornění ohledně dlužného pojistného. Pokud však podnikatel poštu z datové schránky nevybírá, nemusí se o dluhu na zdravotním pojištění dozvědět a tím si zbytečně zadělat na nepříjemnosti.

Čtěte také: V podnikání se letos nedaří? Požádejte o snížení záloh na pojistném

Upozornění do datových schránek praktikuje několik pojišťoven


Autor: www.isifa.com

Datové schránky pravidelně kontrolujte.

Standardem se již stalo u zdravotních pojišťoven stalo, že OSVČ bývají upozorňovány na krátkodobé dluhy SMS či e-mailem. Jak dokazují zkušenosti, i pouhé upozornění slaví úspěch a desítky procent klientů dluh ihned uhradí. Některé zdravotní pojišťovny jdou i dále a snaží se na dluhy upozorňovat i zaměstnavatele. Na rozdíl od upomínek pro OSVČ však většinou zasílají upozornění do datových schránek

Třeba Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví (OZP) zasílá informaci o krátkodobých dluzích zaměstnavatelům do datových schránek formou „Výzvy k úhradě dlužného pojistného“ už 3 roky. Výzvu zasíláme ještě předtím, než začneme řešit dluhy pomocí výkazu nedoplatků. Jedná se dluhy které jsou „mladé“ a současně nejsou vyšší než 5000 Kč, doplnil serveru Podnikatel.cz Mario Böhme, vedoucí odboru zdravotních programů a marketingu OZP.

Podobně postupuje také Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP). Zaměstnavatelé jsou průběžně upozorňováni na neuhrazené pojistné a případně vyčíslené penále. Tyto výzvy jsou zasílány do datových schránek, pokud je mají zaměstnavatelé zpřístupněné. Pokud není k dispozici datová schránka, zasílá ČPZP výzvu písemně na adresu plátce, uvedla serveru Podnikatel.cz Elenka Mazurová, mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny.

Čtěte také: Víme, jak lze podat přehled elektronicky, a to pro všechny zdravotní pojišťovny

Content First

VZP upozorňuje, že řada firem datové schránky nekontroluje

Nově upozorňuje na dluhy také Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP), která zkouší zasílat upomínky rovněž do datových chránek. Jak však VZP připouští, naráží na to, že řada zaměstnavatelů datové schránky pravidelně nekontroluje. Už v pátek totiž VZP rozeslala 2 553 výzev k uhrazení dlužného pojistného zaměstnavatelům z Prahy a středních Čech. Do úterý ale stále nebylo doručeno 1 039 výzev (tj. více než 40 %) – vlastníci své datové schránky totiž vůbec neotevřeli. Zákon přitom říká, že pokud si adresát zprávu ze své datové schránky nevyzvedne do 10 dnů, je výzva považována za doručenou, upozornil Oldřich Tichý, mluvčí VZP. VZP proto výhledově plánuje upozorňovat firmy na dlužné pojistné prostřednictvím SMS nebo e-mailu.

Zasílání upozornění se též neosvědčilo Zaměstnanecké pojišťovně Škoda (ZPŠ), podle které nemělo očekávaný efekt. V současné době jde naše pojišťovna cestou častějšího vyměřování dlužných částek formou výkazu nedoplatků. V konečném důsledku tzn. zejména s ohledem na předcházení kumulace větších dluhů (na pojistném i penále), které mohou být následně potencionálně obtížněji vymahatelné je naše zkušenost s námi zvoleným postupem velmi pozitivní, uzavřel pro server Podnikatel.cz Petr Kvapil, asistent ředitelky ZPŠ.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).