Hlavní navigace

Voda v barelech. Je pro zaměstnance nutná, když z kohoutku teče pitná?

8. 3. 2012
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Firmy mají za povinnost zajistit zaměstnancům pitnou vodu. Je vždy nutné pořizovat barely s vodou? Jaké jsou další možnosti a jak ušetřit na vodě?

Co bylo na začátku 90. let považováno za nadstandard, je dnes pro zaměstnance stejná samozřejmost jako pro zaměstnavatele. Povinnost zajistit pitnou vodu na pracovišti sice ukládá 178/2001 Sb.část 3. § 28, ale neexistuje žádná právní norma, která by našim chlebodárcům nařizovala vylepšení pitného režimu nápojovými automaty nebo výdejníky vody. Přesto jsou watercoolery už běžnou součástí mnoha pracovišť, i když jeden barel o 5 galonech odsaje z rozpočtu firmy průměrně 130 Kč.

Proč se voda, která se od té kohoutkové, mnohdy liší jen výrazně nadsazenou cenou, tak dobře prodává? Kde jsou slabiny LEXAM barelů s H2O? Nabídnu jednu skladnější a jednu „zázračnou“ alternativu. Dozvíte se, kdo měsíčně odkulí ze skladů 10 000 zásobníků na vodu i kolik let někteří výrobci dokola používají jeden barel. Čtěte také: Kolik se spotřebuje toaleťáku ve firmě? A šetří zaměstnavatelé na jeho kvalitě?

Minerálku si z daní neodepíšete

Objekty určené pro pracovní činnost musí být zásobeny pitnou vodou v množství postačujícím pro krytí potřeby pití zaměstnanců a zajištění první pomoci, stojí v nařízení vlády o ochraně zdraví zaměstnanců při práci.
Stačí smlouva s vodárnou, zvednutí vodovodní páky a legislativa je dodržena. Jenže jde o prestiž, nastavené standardy, zvyk a v neposlední řadě i možnost odpisů.

Jakákoliv forma zajištění pitné vody na pracovištích, tj. včetně nákupu balené pitné vody v PET láhvích nebo různých barelech představuje naplnění základních povinností zaměstnavatele a náklady na pořízení pitné vody jsou daňově uznatelné, stojí ve stanovisku ministerstva financí.

Nezapomeňte však, že  minerální vody, ochucené vody nebo slabé čaje nevyhovují pojmu pitná voda, takže pro ně platí odlišný a daňově méně výhodný režim. Čtěte také: Někteří zaměstnanci mají nárok na minerálky

Aquabar, watercooler, „chlaďák“, výdejník, aquamat

Watercooler sice na pomyslném stupínku vítězů už nestojí, přesto na ně v některých firmách, obchodech, ale i domácnostech nedají dopustit. Zásobníky na vodu využívá například Tesco, Ahold a Student Agency. Aleš Franěk ze zdravavoda.cz nám prozradil, že průměrně prodají 10 tisíc barelů pitné vody za měsíc.

Výhody:

  • výdejník nezabírá mnoho místa
  • odpadá nošení a následná starost s PETkami od balených vod
  • horká i vychlazená voda stále k dispozici
  • dodávka i odvoz prázdných barelů zajištěn dodavatelem
  • k provozu stačí jen zásuvka

Pořízení jednoho chladícího výdejníku je poměrně nákladná investice, a tím není myšleno průměrně 5000 Kč za výdejník a následné dokupování barelů s vodou. Počítejte s provozními náklady, watercoolery jsou 24 hodin denně zapojené na 220 W. Kelímky nejsou zdarma, jeden vychází na cca 0,40 Kč. A to nejdůležitější na závěr, nutnost sanitace. Vychází přibližně na 600 Kč na každý výdejník a je třeba jí opakovat každé 3 měsíce. Čtěte více: „Kancelářským krysám“ stačí voda z kohoutku, dělníci mají nárok na minerálku

Výrobci používají nejmodernější plnící linky. Kvalita vody pod zátkami zapečetěnými barely je tedy asi bez diskuze, ale v momentě, kdy barel nasadíte na trn ve výdejníku, veškerá odpovědnost za její bezpečnost a kvalitu padá na vás. Pokud nebude přístroj sanitován a před každou výměnou nového barelu desinfikován, ve výdejníku se budou množit bakterie, kterým tak bezděčně poskytnete exkurzi do vašich útrob.

Pokud vám dodavatel negarantuje kvalitu vody čepované z přístroje (nikoliv vody v barelu, za tu ručí výrobce), leží odpovědnost za její kvalitu na spotřebiteli. Případné žaludeční neurózy tak nelze svalovat na dodavatele či výrobce.

Náročnější údržba na spokojenosti pranic neubírá v mBank: Automaty na vodu jsou dostupné všem kolegům a stojanů s vodou je v kanceláři rozmístěno hned několik, prozradila mluvčí mBank Ivana Buriánková.

V České spořitelně pak měsíčně odeberou tisíc zásobníků. Výměna barelů s vodou pak stojí přibližně několik desítek tisíc korun, nastínil měsíční výdaje ČS Jan Holinka. Čtěte také: Trápí vás jarní únava? Nic takového možná vůbec neexistuje

Kazí se voda v barelech?

Dále je třeba počítat s tím, že vodu musíte spotřebovat do výrobcem doporučené doby spotřeby. Státní zdravotní ústav doporučuje dobu spotřeby nejlépe do tří dnů. Pan Boček z firmy Rosana týden přidal: Po otevření barelu by měly být voda spotřebovaná do 10 dnů. Aleš Franěk nám doporučil spotřebu do14 dnů.

Je třeba sledovat přelepy balených vod a individuálně tak posuzovat, jestli se vám vůbec podaří do jednoho týdne bezmála 19 litrů vody zužitkovat. 

LEXAN není velká PETka

Zatímco opakované plnění není u obyčejných PET lahví doporučováno, v případě speciálních polyuretanových barelů LEXAN je to schváleno hlavním hygienikem. Počet možných použití udán není, přesto jsme se skrze online chat na stránkách Fontana.cz dozvěděli že:  Životnost barelu je závislá především na manipulaci u klienta. Nějaký střízlivý průměr je 3 roky. Při plném využití tak může být nepoškozený barel naplněn i více než 100×.

Aquamaty využívají i v Českých drahách, ale díky specifickému působení na území celé České republiky, kdy většina zaměstnanců působí přímo v provozu ve vlacích, využívají i různé alternativy. Naše společnost poskytuje zaměstnancům pitnou vodu různou formou podle místních podmínek zahrnující jak automaty na pramenitou vodu (voda z barelů), vodu v PET láhvích či tzv. sodobary, dokreslil široké spektrum zásobení pitnou vodou Petr Šťáhlavský z ČD. Čtěte také: Podnikatelé, uspořte díky srovnání cen elektřiny až 20 tisíc korun

Sodobary válcují výdejníky

Prvotní investice do sodobaru vám sice vžene do kapsy „Katrinu“, ale v momentě, kdy spravujete automobilku nebo sedíte v čele silného korporátu, brzy výhody výdejníku připojeného na vodovodní řad doceníte. Tento kolos totiž funguje na obyčejnou kohoutkovou. Dokáže z ní vykřesat chlazenou, s bublinkami i bez, za příplatek servíruje i horkou.  K mání jsou sodobary se suchým i vodním chlazením, podstolní sodobary i výdejníky chlazené vody.  Záleží, jak velký provoz hodláte napojit, sodobary dávají 40 l ale i 180 l chlazené vody za hodinu. I kolik chcete investovat, za nejlevnější sodobar prodejce zinkasuje 17 tisíc, za ten nejdražší i 100 tisíc korun.

Spokojeni se sodobary jsou i v Raiffeisen stavební spořitelně: Tyto automaty jsou ve firmě velmi oblíbené, k dispozici jich máme okolo 15 ks, jeden automat máme umístěn i v klientské hale pro všechny naše klienty, říká mluvčí spořitelny Renata Zikmundová.

Za rozhodnutím pořídit do firmy sodobar nebo jím nahradit barelovou vodu stojí v mnoha případech úspora nákladů, místa na skladování barelů a téměř bezúdržbový provoz (sodobary potřebují jen výměnu filtrů a doplňování CO2 bombiček).

Ve všech kuchyňkách budovy ústředí jsou umístěny sodobary s perlivou i neperlivou vodou. Voda je odebírána z vodovodní sítě, náklady jsou tedy minimální. Důvodem pro tuto volbu byly ekologické a ekonomické aspekty, prozrazuje Denisa Mannová z ČSOB.

Sodobary
NIAGARA 180 INOX SMART STREAM
rozměry 480×560×1480mm 300×495×1360mm
chladící výkon stálý 180 l/hod 35 l/hod
chlazení výrobníku vodní suché
nabízí chlazenou sodovou vodu a filtrovanou vodu a nechlazenou filtrovanou vodu chlazenou sodovou a chlazenou jemně perlivou vodu, chlazenou vodu a horkou vodu
využití střední provozy malé provozy
cena včetně DPH 101 186 Kč 45 108 Kč

Sodobary filtrují vodu přes uhlíkové filtry či UV filtry, které se mění jednou za půl roku. Mnohé profiltrují až 6 tisíc litrů kohoutkové. Na jednu 6kg láhev CO2 vyrobíte až 400 l sodovky.

Další možnosti pitného režimu

Vedle sodobarů, nápojových automatů a výdejníků vody si své místo na trhu našly i vodní filtry, které se instalují přímo na ústí vodovodní baterie. Při otočení kohoutku pak skrze uhlíkový filtr proudí voda zlepšující její kvalitu z hlediska zdravotního, chuťového i pachového. Cena za  filtr MTC 10 není nijak závratná, pohodlně vejdete do dvou tisícovek. Náhradní vložka, kterou proteče až 700 l filtrované vody přijde na 139 Kč.

Daně x

Další variantou, jak dopřát zaměstnancům něco navíc, je filtr pod dřez. Plastové těleso s filtrační vložkou se napojí mezi přívod vodovodního řadu a hadici od koutku. Za minimálně 4300 Kč vám pročistí až 8000 l pitné kohoutkové. Ale bublinky, stejně jako MTC10, vám do skleničky nevžene.

Foto: www.isifa.com

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).