Hlavní navigace

Vlastníte firmu sám? Spíše vám hrozí bankrot

21. 10. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Společnosti s ručením omezeným, které mají pouze jediného majitele, krachují častěji než firmy s více vlastníky. Z počtu ohlášených bankrotů v měsíci srpnu jich 54 % padlo na vrub společnostem s jedním vlastníkem, přestože jejich podíl na celkovém počtu podniků na trhu činil 43 %. Vyplynulo z informací portálu Cribis.cz, které poskytla společnost CCB – Czech Credit Bureau.

Pokud o firmě rozhoduje jediný vlastník, je to pro fungování firmy zpravidla rizikovější. Chod firmy je v tomto případě totiž ovlivněn zásahy jednoho člověka, který se samozřejmě může jednou za čas zmýlit. A protože rozhoduje sám, nemá nikoho, kdo by se na věc podíval z trochu jiného úhlu, přidal do rozhodování své vlastní, třeba i značně odlišné zkušenosti, upozornil na možná rizika, říká Věra Kameníčková, vedoucí analytického oddělení ve společnosti CCB – Czech Credit Bureau.

Podle analýzy společnosti CCB se ale nejedná pouze o měsíční anomálii, nýbrž jde o dlouhodobý trend. Od roku 2004 do srpna 2009 zkrachovalo 4588 společností s ručením omezeným, 47 % z nich vlastnil pouze jeden člověk. Podíl firem s jedním majitelem ale dosahoval pouze 39 %. Čtěte také: Bankrot není katastrofa, ale podnikatelská realita.

Přesto však firmy s jedním majitelem získávají stále větší podíl na trhu, který v současnosti činí 43 %. V roce 2004 byl přitom tento poměr na úrovni 35 %. Založení firmy jedním vlastníkem, stejně jako její řízení, je jednodušší, protože se majitel nemusí s nikým dohadovat, hledat řešení, které vyhovuje dvěma či více vlastníkům. Pokud je rozhodnutí na jednom člověku, bývá obvykle i rychlejší. Na druhou stranu, případnou chybu pak nemůže vyčítat nikomu jinému než sobě, doplňuje Věra Kameníčková.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).