Hlavní navigace

Vláda schválila návrh zákona o volném pohybu služeb. Podnikání v EU i doma bude jednodušší

5. 1. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Vláda na svém dnešním zasedání schválila návrh zákona o volném pohybu služeb. Ten tak implementuje do práva České republiky směrnici EU, která by podle ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) měla malým a středním podnikům usnadnit podnikání doma i v celé EU.

Vláda dnes schválila návrh zákona o volném pohybu služeb. Do českého práva se tak zabuduje směrnice, která by podle MPO měla malým a středním podnikům zjednodušit podnikání v ČR i ve členských státech EU. Nyní návrh bude předložen poslanecké sněmovně. Při jeho schválení by například bylo možné poskytovat dočasně služby do jiných zemí EU s povolením mateřské země. Podnikatel by tak nemusel žádat o další povolení v zahraničí, což podle vlády umožní vyvážet služby stejně úspěšně, jako je tomu u vývozu zboží. Zákon by také rozšířil tzv. tichý souhlas úřadů, což znamená, že případné nevyjádření příslušného úřadu do stanovené doby k žádosti podnikatele se považuje za souhlas.

Směrnice musí být do českého právního systému implementována nejpozději do konce letošního roku. Podle vlády způsob implementace a české předsednictví v Radě EU může posloužit jako další argument v diskusi o odstraňování bariér na vnitřním trhu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).